Analyysi: Olkiluoto 3 on laskenut pörssisähkön hintaa yhtä paljon kuin 9 lämpöasteen nousu ulkoilmassa

Olkiluodon kolmosyksikön sähköntuotanto käynnistyi jälleen keskiviikkona 15. maaliskuuta. Arkistokuva: TVO

Energiapalveluyhtiö Väreen laskelmien mukaan Olkiluoto 3 on täydellä teholla toimiessaan laskenut verollista pörssisähkön hintaa noin viidellä sentillä kilowattituntia kohden.

Väre kertoo verkkosivuillaan, että se on seurannut OL3:n koekäyttöä tarkasti. Väreen data-analyytikko Sami Kohvakan laskennan mukaan OL3:n vaikutus pörssisähkön hintaan Suomessa on keskeinen.

– Suhteutettuna esimerkiksi lämpötilan muutokseen Olkiluoto 3 on vaikuttanut täydellä teholla ajaessaan sähkön hintaan yhtä paljon kuin yhdeksän asteen nousu ulkolämpötilassa, Kohvakka vertaa Väreen verkkosivuilla.

Suurta vaikutusta Kohvakka selittää muun muassa sillä, että OL3:n koekäyttö on ajoittunut keskelle energiakriisiä, jolloin pörssisähkön tuntihinta on vaihdellut voimakkaasti.

Kohvakka on Väreen verkkosivujen mukaan käyttänyt mallinnuksessa regressiomallia, jossa sähkön hintaa selitetään Olkiluoto 3:n tuotantomäärällä, tuulituotantoennusteella, sähkön tuonti- ja vientimäärillä, lämpötilatiedoilla, vesitilanteella, kaasuvarastoilla, sähkönkulutuksen vuorokausi-, viikko- ja vuodenaikarytmeillä sekä hiilen, kaasun ja päästöoikeuksien hinnalla.