Analyysi: Rauman seudun henkirikosvuosi on koko 2000-luvun mittakaavassa poikkeuksellisen synkkä, ja uhrit ovat naisia – vakavia rikoksia selvittää poliisi, jonka resurssit Raumalla on viritetty äärimmilleen

Vuosi 2021 ei ole vielä edes puolessavälissä, mutta henkirikoksissa on jo tehty Rauman seudulla ikävä ennätys. Rikostutkijoiden kädet ovat ääriään myöten täynnä.

| Päivitetty

Arkistokuva: Juha Sinisalo

19. huhtikuuta: poliisi kertoo epäilevänsä henkirikosta Eurajoelta kadonneen Lea Leikarin tapauksessa. 13. toukokuuta: mies surmaa naisen mökillä Euran Paneliassa. Pian paljastuu, että väkivallanteon uhri on tekijän, vuonna 1997 syntyneen eurajokelaismiehen, äiti. Mies vangitaan todennäköisin syin murhasta epäiltynä. 6. kesäkuuta: keski-ikäinen raumalaismies tappaa vaimonsa omakotitaloalueella Syväraumassa heidän yhteisessä kodissaan. Hänet vangitaan todennäköisin syin taposta epäiltynä. Vuosi 2021 ei ole vielä edes puolessavälissä, kun henkirikosepäilyjä on syntynyt Rauman poliisiaseman alueella eli Raumalla, Eurajoella ja Eurassa täysin poikkeuksellinen määrä.

Länsi-Suomen poliisilta tilaamat tilastot osoittavat vuoden ikävän erityisyyden karulla tavalla.

Vuosina 2000–2020 seudulla on tehty yhteensä 15 poliisin tietoon tullutta murhaa tai tappoa. Monena vuonna tapauksia on ollut pyöreä nolla, joinakin yksi ja neljänä vuotena kaksi.

Kolmen henkirikoksen vuosia tälle vuosikymmenelle mahtuu kuluvan vuoden lisäksi vain yksi, vuosi 2007, joka muistetaan niin sanotuista Rauman joulusurmista, joissa mies tappoi vaimonsa ja tämän siskon. Lisäksi ulkomaalaismies puukotti toista kuolettavin seurauksin.

Vuotta 2021 on jäljellä vielä enemmän kuin sitä on kulunut. Nähtäväksi jää, tuleeko tapauksia vielä lisää ja tuleeko vuodesta verisin yli kahteenkymmeneen vuoteen. Toivotaan, ettei.

Kaikkia tapauksia yhdistää se, että uhrit ovat naisia.

Panelian ja Rauman tapauksissa tietoon on tullut, että molemmissa epäilty tekijä on mies ja vieläpä uhrin läheinen: Panelian murhassa poika, Rauman tapossa aviomies.

Lea Leikarin tapauksessa epäillystä ei vielä ole tietoa, ja tutkintalinjat ovat auki.

Julkisuuteen pullahti kuluvalla viikolla vielä yksi Raumalla sattunut kuolemantapaus, jossa on viitteitä mahdollisesta lähisuhdeväkivallasta.

Noin 40-vuotias nainen menehtyi kaksi vuorokautta sen jälkeen, kun hänet oli kuljetettu sairaalaan. Nainen oli Länsi-Suomen tietojen mukaan pahoinpidelty. Hätäkeskukseen soitti hänen miesystävänsä, joka oli asunnossa paikalla

Asiassa käynnistettiin rikostutkinta, ja poliisi otti miesystävän kiinni. Henkirikoksesta häntä ei epäillä, mutta lähisuhdeväkivallan osuutta kuoleman taustalla tutkitaan. Länsi-Suomi kertoi aiemmin, että mies on saanut naisen pahoinpitelemisestä viime vuonna rikostuomion.

Naisiin kohdistuvasta väkivallasta on kannettu huolta ja sen kitkemiseksi on tehty töitä jo pitkään, mutta todellisuus osoittaa, että työsarkaa riittää.

UN Women Suomi -järjestön verkkosivuilla kerrotaan, että Suomi on EU:n toiseksi väkivaltaisin maa naisille. Jopa 47 prosenttia yli 15-vuotiaista naisista ja tytöistä on kokenut Suomessa fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa, ja joka kolmannessa tapauksessa tekijä on uhrin nykyinen tai entinen kumppani.

Koronapandemia on osaltaan kärjistänyt ja kriisiyttänyt tilannetta entisestään. Koronan vaikutuksia Rauman seudulla tänä vuonna tapahtuneisiin tekoihin on toki mahdotonta hahmottaa monien yksityiskohtien ollessa vielä hämärän peitossa.

Näitä yksityiskohtia selvittää poliisi, jonka resurssit Rauman poliisiasemalla on viritetty kireämmälle kuin viulun kieli. Pieni ryhmä rikostutkijoita selvittää nyt useita vakavia rikoksia yhtä aikaa.

Lomakausikin pyörii, ja esimerkiksi Rauman aseman tutkinnanjohtaja Kimmo Hiltulaa sijaistaa nyt U:gin aseman rikoskomisario Pekka Filppula. Maallikon on vaikea kuvitellakaan, millaista on hypätä sijaiseksi pöydän taakse, kun pöydällä on kolme henkirikosepäilyä ja yksi epäselvä kuolemantapaus, jossa tehdään myös rikostutkintaa.

Poliisin kädet ovat varmasti aivan ääriään myöten täynnä. Isojen henkirikosuutisten keskellä on syytä muistaa, että niin sanottu normaaliarki pyörävarkauksineen, baaritappeluineen ja huumejuttuineen pyörii siinä sivussa aivan tavalliseen tapaan.

Apuja toki saadaan varmasti niin Porista kuin Turustakin, mutta ei liene liioittelua veikata, että kesäloma – sikäli kuin sitä pystyy pitämään – tulee monelle raumalaispoliisille tänä vuonna enemmän kuin tarpeeseen.

Pääasia joka tapauksessa on, että rikokset saadaan selvitettyä ja tekijät vastuuseen.

Joosua LehtinenKirjoittaja on Länsi-Suomen toimittaja, joka seuraa erityisesti rikos- ja oikeusaiheita.

Päivitetty 15.6. klo 13:03 Jutun kuva vaihdettu.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut