Antibiootteja kavahtamaton kolibakteeri yleistyy

Antibiooteille vastustuskykyistä ESBL-kolibakteeria tavataan aiempaa enemmän Suomessa, selviää Tyksissä ja Turun yliopistossa tehdystä, EU:n, STM:n, Turun yliopiston ja Tyksin rahoittamasta tutkimuksesta.

Tutkittavina oli sekä perusterveitä yliopisto-opiskelijoita että Tyksin poliklinikan potilaita, joista ESBL-kolibakteerin oireeton kantajuus todettiin 6,3 prosentilla. Osuus on isompi kuin aiemmissa Suomessa tehdyissä tutkimuksissa.

Syiksi tarjotaan lisääntynyt matkailu ja kyseisen bakteerin yleistyminen matkakohteissa. Varsinkin turistiripuliin annettu antibioottihoito yleistää ESBL-bakteerien ilmaantumista.

Tyksin ylilääkäri Esa Rintalan mukaan tuloksella on merkitystä, kun sairaaloissa päivitetään suosituksia infektioiden antibioottihoidosta ja laaditaan torjuntapolitiikkaa. Tyksissä lääkäreille on laadittu antibioottiopas.

– Tyksissä ESBL-bakteereja seulotaan potilailta, jotka ovat olleet ulkomailla sairaalahoidossa. Lisäksi kantajuus merkitään niin sanottuun riskitietoon, jotta osaamme varautua antibioottihoitoa valittaessa siihen, että infektio on resistentin bakteerin aiheuttama, Rintala kertoo V-S sairaanhoitopiirin tiedotteessa.