Anvia myi Elisalle, Finda pettyi

Elisa on vihdoin onnistunut ostamaan pohjanmaalaisen Anvian televiestintäyksikön sekä muita Anvian liiketoimintoja. Kauppahinta on 107 miljoonaa euroa.

Elisa on tavoitellut enemmistöä Anviasta osakkeiden ostotarjouksin jo parin vuoden verran. Ennen kauppaa Elisa on kohonnut yhtiön suurimmaksi omistajaksi. Suuri osa entisen Vaasan Läänin Puhelimen omistajista sekä yrityksen johto ovat kuitenkin tähän saakka olleet haluttomia myymään yhtiötä.

– Anvian omistustilanne on ollut viimeisen kahden vuoden ajan erikoislaatuinen, ja riitaisa tilanne on heijastunut myös sen liiketoimintaan. Elisan omistusosuuden kasvettua jo lähes 40 prosenttiin, parhaaksi vaihtoehdoksi on katsottu teleliiketoiminnan myyminen Elisalle, kertoo Anvian toimitusjohtaja Mika Vihervuori.

Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila on tyytyväinen, sillä ostettavat liiketoiminnat ovat Elisan ydintoimintaa.Anvian päätös on paha pettymys Findalle, joka maaliskuussa sopi ostavansa 42 prosenttia Anvian Telecom-liiketoiminnasta. 

– Findan tavoitteena oli rakentaa Anvia Telecom -järjestelyn myötä yhdessä Anvian kanssa Suomeen neljäs valtakunnallinen kiinteän verkon operaattori. Tosiasia on, että Elisan ja Anvian välisen järjestelyn myötä tätä mahdollisuutta tarjota kuluttajille useampia varteenotettavia kiinteän verkon operaattorivaihtoehtoja ja näin ollen mahdollisuutta kilpailun lisäämiseen ei enää tule, sanoo Findan toimitusjohtaja Jarmo Leino.

Leinon mukaan Findan tarjoama kauppahinta, noin 50 miljoonaa euroa, oli korkeampi kuin Elisan lupaama.

– Olemme näin ollen pettyneitä siihen, että emme saaneet tilaisuutta viedä maaliskuussa solmimaamme järjestelyä päätökseen, Leino sanoo.