Apetitin tavoitteena tuotantoketjussa syntyvän hävikin merkittävä pienentäminen

Apetitin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Sanna Väisänen kertoo yrityksen taistelusta hävikkiä vastaan. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Apetit nostaa kuluvan vuoden yhdeksi tärkeimmistä teemoistaan ruokahävikin pienentämisen. Koko suomalaisen ruokaketjun hävikin määrä on vuosittain arviolta 400–500 miljoonaa kiloa.

– EU-maat ovat sitoutuneet YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä kotitalouksissa, ravintoloissa ja kaupoissa, sekä vähentää elintarvikejätteen määrää ruokajärjestelmän kaikissa osissa. Tavoitteen saavuttaminen vaatii paljon työtä kaikilta ruokajärjestelmän toimijoilta. Luonnollisesti Apetit haluaa omalla toiminnallaan myötävaikuttaa tavoitteen toteutumiseksi, sanoo viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Sanna Väisänen.

Hävikin vähentäminen tuotannossa on yksi osa Apetitin jatkuvaa tehokkuuden parantamista.

– Toiminnan systemaattisuuden kehittämiseksi Apetit on vuoden alussa liittynyt elintarvikealan materiaalitehokkuussitoumukseen, jossa yksi keskeisistä tavoitteista on tuotannon ja raaka-aineen käytön tehokkuuden parantaminen, Väisänen sanoo.

Kotitalouksilla merkittävä rooli hävikin pienentämisessä

Kotitalouksien ympäristövaikutuksista noin kolmasosa aiheutuu ruoasta. Kotitalouksissa syntyy myös noin 30 prosenttia kaikesta ruokahävikistä. Esimerkiksi suunnittelemattomuus tai tilanteiden muuttuminen voivat johtaa ruokahävikin syntymiseen.

– Ruokahävikin pienentäminen on yksi konkreettisista tavoista vaikuttaa omien ympäristö- ja ilmastovaikutusten syntyyn. Tässä asiassa pienilläkin teoilla on iso merkitys. Hävikin pienentäminen näkyy myös konkreettisena säästönä niin yrityksillä kuin kuluttajankin kukkarossa, Väisänen kannustaa.

Kasvisruokamestarin 5 vinkkiä kotitalouksien ruokahävikin pienentämiseen:

  1. Hyödynnä jääkaapin pohjalta löytyvät raaka-aineet ruoan valmistuksessa
  2. Suunnittele ruoat ja ostokset etukäteen
  3. Käytä pakasteita: ota se mitä tarvitset ja laita loput takaisin pakkaseen
  4. Ole rohkea ja sovella reseptejä luovasti perustuen jääkaapista löytyviin aineksiin
  5. Tee ruokaa tarvittava määrä

Lisää aiheesta

Apetit sitoutuu materiaalitehokkuuteen – tavoitteena vähentää sekajätettä ja vedenkulutusta

Vain tilaajille Parsakaaliwingsejä ja järvikalapuikkoja - Apetitin uusi tuotantolinja vihittiin käyttöön Säkylän-tehtaalla