Apuraha nytkäytti Vanhan Rauman kodeista kertovaa kirjaa taas eteenpäin – myös Sammallahdenmäen opasteiden kehittämiselle huomattava apuraha

Museovirasto myönsi maailmanperintökohteiden tutkimus- ja kehittämisapurahaa molempiin Rauman maailmanperintökohteisiin liittyen.

Jo vuonna 2017 poikineen idean toteuttamiseksi on haettu apurahoja vuodesta 2018 alkaen. Viimeisimmästä myönnetystä apurahasta tieto tuli perjantaina, kun Museovirasto kertoi myöntäneensä Vanha Rauma Yhdistys ry:lle 2250 euron apurahan "Vanhan Rauman säilyneisiin interiööreihin liittyvän tietokirjan tekstin tuottamiselle" osana maailmanperintökohteiden tutkimus- ja kehittämishankkeille myönnettäviä apurahoja.

Mistä on kyse, Vanha Rauma Yhdistyksen kirjatyöryhmän jäsen Helena Hietanen?

– Olemme muutaman vuoden ajan etsineet Vanhasta Raumasta sellaisia kohteita, joissa on sisätilan ilmettä tai huonejakoa joko säilynyt kiinnostavalla tavalla tai sitten korjauksilla on myöhemmin palautettu perinteisin menetelmin pintoja tai värimaailmaa, Hietanen valottaa.

Voisi ilmestyä ensi vuonna

Kirjaa varten on haastateltu kotien asukkaita, kartoitettu talojen historiaa ja tietenkin valokuvattu niitä. Lisäksi siinä on arkkitehti Hanna Elon kirjoittama pääartikkeli, joka koskee Jusslan taloa, sen historiaa ja korjaamista.

– Se on laaja artikkeli vanhan rakennuksen korjaamisesta perinteisin menetelmin. Tämä on Hanna Elon erikoisalaa, Hietanen toteaa.

Kaikki kirjoittajille ja kuvaajille maksetut palkkiot on maksettu apurahoista. Loput valokuvaukset on tarkoitus aloittaa keväällä, jotta materiaali saataisiin kustantajalle loppuvuodesta. Tällöin kirja voisi ilmestyä vuonna 2022.

Valtava rakkaus koteja kohtaan

Kirjasta poikkeuksellisen tekee se, että Pohjoismaiden laajin yhtenäisenä säilynyt puutaloalue avataan lukijoille sisältä käsin.

Iso kiitos kuuluukin Helena Hietasen mukaan kiinteistöjen omistajille, jotka ovat olleet valmiita avaamaan kotinsa.

– Se on ollut ehkä motivoivin asia koko tässä kirjahankkeessa, kun on päässyt kuulemaan niitä tarinoita ja näkemään sen valtavan rakkauden, joka ihmisillä kotejaan kohtaan on, Hietanen toteaa.

Sammallahdenmäen opasteet kovasti kehittämisen tarpeessa – hankkeelle 15 000 euron apuraha

Myös Rauman kaupunki sai Museovirastolta mittavan 15 000 euron apurahan Rauman toisen maailmanperintökohteen eli Sammallahdenmäen kehittämiseksi.

Hankkeen tarkoitus on parannella Sammallahdenmäen opasteita ja infrastruktuuria ja tehdä opasteista kokonaissuunnitelma, kertovat Rauman kaupungin vs. maailmanperintökoordinaattorit, kaavoitusarkkitehdit Henri Raitio ja Mervi Tammi.

– On ollut jo monta vuotta tiedossa, että siinä on kehitettävää. Hienoa, että Museoviraston suunnalta tuli nyt siihen avustusta, toteaa Henri Raitio.

– On tosi tärkeää saada sitä parannettua, kun kestävästä matkailusta puhutaan paljon. On niidenkin periaatteiden mukaista, että vierailijoita saadaan opastettua hyvin, sanoo puolestaan Mervi Tammi.

Heti vireille, koska tarve on akuutti

Nyt myönnetty apuraha on tarkoitettu suunnitteluun. Se täytyykin tehdä hyvin.

– Kyseessä on äärimmäisen vaativa ympäristö. Kaikki uusi, mitä sinne laitetaan, täytyy miettiä todella huolellisesti, jotta se on tasapainossa miljöön kanssa, Tammi sanoo.

Hankkeen toteutumisen aikataulua on vielä vaikea arvioida, koska edessä on vasta suunnitteluvaihe.

– Mutta kyllä asia pitäisi saada heti vireille, koska tarve on akuutti, Raitio linjaa.

Vanhan Rauman kanssa tiiviisti työskentelevät Raitio ja Tammi muistuttavat haastattelun yhteydessä alueen asukkaita ystävällisesti myös siitä, että nyt myönnetyt apurahat eivät ole korjausavustuksia. Niistä päätetään vasta myöhemmin keväällä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut