Areva aloittaa yt-neuvottelut huomenna

Yt-neuvotteluissa käsitellään laitostoimittaja Arevan Suomeen palkatun henkilöstön irtisanomisia. Vähennykset koskevat erityisesti myös suomalaisia toimihenkilöitä. Kyse on enimmillään 28 henkilön vähennystarpeesta, mikä on noin kolmannes Arevan Suomen yksikön väestä.

Ydinvoimalatyömaalta on ulkomaista työvoimaa vähennetty vuoden 2013 aikana jo merkittävästi. Vuoden alussa laitostoimittajan työmaavahvuus oli vajaat 3000 henkeä.

– Uusi vähennys tuli yllättäen ja se lisää hämminkiä, kertoo sopimusala-asiamies Petri Varjonen Ammattiliitto Pron aluetoimistosta Turusta.

Ydinvoimalan tilaaja Teollisuuden Voima reagoi vähennyksiin jo eilen. TVO peräsi Arevalta selvitystä siitä, kuinka laitostoimittajaikoo hoitaa Olkiluoto 3 -projektin jäljellä olevat työt.

TVO:n mukaan Areva-Siemens -konsortio on kertonut, että keskittää työpanokset hankkeen kiireellisimpiin suunnittelutehtäviin. Siksi Areva suunnittelee vähentävänsä työmaalla toimivien alihankkijoiden ja työntekijöiden määrää.

Yhtiöllä on sekä ydinvoimalatyömaalla ulkomaista työvoimaa komennuksilla että Suomesta palkattua väkeä. Ulkomaisia työntekijöitä lähetetään kotiin, mutta heidän määränsä ei ole tiedossa.

– Tällä hetkellä työmaan vahvuus on laskutavasta riippuen noin 2 000, arvioi Varjonen.

Myös alihankkijat ja vuorkrafirmat vähentämässä rutkasti

Areva on ilmoittanut myös vuokrayrityksille, että niiden sopimukset päättyvät vuoden vaihteessa 2013. Se on aiheuttanut ketjureaktion, jonka perusteella monet vuokratyötä tarjoavat yritykset ovat aloittaneet neuvottelut työsopimusten irtisanomiseksi vuodenvaihteessa 2013–2014.

– Emme tiedä tarkkaan, moniko alihankkija tai vuokratyöfirma lähettää väkeä pois työmaalta, kertoo sopimusala-asiamies Varjonen Prosta.

Useammasta vuokrafirmasta ovat suomalaiset Pron jäsenet kuitenkin ottaneet jo yhteyttä liittoon.

– Se on paljon näin lyhyessä ajassa, sillä jäsenet eivät normaalisti reagoi näin voimakkaasti ja ota näin nopeasti yhteyttä. Varmaa on, että puhutaan yhteensä sadoista henkilöistä, uskoo Petri Varjonen.