Areva: OL 3:sta sähköä täydellä teholla joulukuussa 2018

Ranskalaiselle ydinvoimayhtiö Arevalle Eurajoen Olkiluoto on tuottanut paljon harmia. Keskiviikkona virallistettujen tilinpäätöstietojen mukaan Olkiluoto 3:n laitosyksikkötyöt maksoivat yhtiölle yksin viime vuonna 720 miljoonaa euroa. Yhteensä OL3:n aiheuttamat tappiot ovat peräti 4,5 miljardia.

Arevan Suomen maajohtaja Virginie Moucquot-Laihon mukaan projektin monimutkaisuus yllätti.

– Kaikki osapuolet eivät vain olleet valmistautuneet näin suureen projektiin riittävän hyvin.

Hän täsmentää, että vikaa on ollut projektin aikana kaikissa osapuolissa. Hänen mukaansa alusta lähtien olisi pitänyt keskustella enemmän, sillä toiveet, näkemykset ja ennakkoajatukset eivät ole kohdanneet tilaajan ja toimittajan välillä.

– Tiettyjen asioiden ymmärtämiseen on mennyt puolin ja toisin liian pitkään. Tässä on kyse ihan uuden teknologian kehittämisestä. Syvemmällä keskustelulla olisi saatu selvitettyä, mitä kaikki seikat käytännössä tarkoittavat ja mitä ne vaativat.

– Ei tällaista (tekniikaa) ole ollut 30 vuotta sitten, Moucquot-Laiho laukoo.

Tällä hetkellä Olkiluodossa odotetaan automaatiojärjestelmien testauksen valmistumista. Samalla työntekijämäärä tulee ydinvoimalasaarella kasvamaan.

– Siirsimme työntekijöitä Saksaan testeihin. Nyt heitä on palannut ja palaa Olkiluotoon. Ensimmäiset automaatiokaapit saamme asennettavaksi syksyllä.

OL 3:n käyttöönottotestit voidaan aloittaa kevääseen 2016 mennessä. Polttoainetestaus alkaa vuoden 2018 alkupuolella.

– Käyttöönotto vie aikaa. Näissä asioissa vuosikin on lyhyt aika. Sadan prosentin teholla voimala käy joulukuussa 2018, Moucquot-Laiho lupaa.

Lue lisää torstain Länsi-Suomesta