Arja Alhoranta täydensi veistospihaansa maalauksilla: Kuluva vuosi on ITE-taiteen juhlavuosi

Sivistysliitto kannustaa tutustumaan kohteisiin ympäri maata.

Arja Alhorannan piha Pyhärannan Ihodessa on yksi Varsinais-Suomen ITE-taidekohteista. Kasitien varressa sijaitseva mäkinen piha on tunnettu erityisesti hirvistään, mutta tontilta löytää paljon muutakin emännän itse tekemää.

Koronakeväänä on syntynyt lasitiiliseinä ja isoja öljyvärimaalauksia. Maalaukset on sijoitettu ulkorakennuksen seinän välikatokseen.

– Maalausten pitää olla sateelta suojassa.

Puolitoista metriä leveässä maalauksessa on tunturikylä, toisessa, pienemmässä työssä kuutamoaihe.

– Olen tehnyt näitä tänne virikkeeksi, kannustaakseni ihmisiä maalaamaan, sanoo Alhoranta.

Pihaan saa aina poiketa

Kuluva vuosi on ITE-taiteen eli itseoppineiden taiteentekijöiden tekemien teosten juhlavuosi. Sen kunniaksi Maaseudun Sivistysliitto kannustaa kotimaassa matkaavia tutustumaan ITE-taiteeseen.

Alhorannan pihaan saa vapaasti tulla, ja vierailijoita on jo tänä keväänä käynyt. Puomin Alhorannat ottivat pihatieltä tosin pois vasta, kun koronarajoituksia höllennettiin.

– Olen yli 80-vuotias, joten pysyttelen etäämmällä, mutta kyllä muutaman metrin päästäkin pääsee juttelemaan, Arja Alhoranta nauraa.

Taidekoti auki kesäkuussa

Rauman seudun tunnetuin ITE-taiteen kohde on Taidekoti Ylen Kodisjoella, jossa on ITE-taiteilija Väinö Ylenin veistosnäyttely. Esillä on yli 200 betonipatsasta. Näyttelytilasta löytyy myös useita taiteilijan aviopuolison Hilma Ylenin tekemiä töitä.

Kesän 2020 näyttely on avoinna 27.6. – 2.8.

Kodisjoelle vievän tien varrelta löytyy muitakin itseoppineita taiteilijoja. Leena Torosen veistoksia on jo useamman vuoden ajan totuttu näkemään ison kiven päällä. ITE-taide Satakunnassa Facebook-sivustolla kerrotaan, että jo ensimmäisenä kesänä kivelle istahtaneet ukko ja akka -veistokset toivat paljon julkisuutta.

Uusi veistos ilmestyy kivelle vuosittain juhannusaattona.

Vasaraisilla puolestaan on Tuula Paavolan teoksia. Myös Luvialla asuvan Tuomo Salosen patsaita on esillä Luvialla ja Eurajoella.

ITE-taiteen kartoittaminen jatkuu edelleen Satakunnan alueella.

– Toiminta katkesi koronaan, mutta sitä ollaan käynnistämässä uudelleen juhannuksen jälkeen. Olemme saaneet yli 60 yleisövihjettä satakuntalaisista ITE-taiteilijoista, kertoo kartoitusta tekevä taiteilija Veli Granö.

Mitä löytyy kauempaa?

ITE-taiteen kohteita löytyy ympäri Suomea. Varsinais-Suomen Pöytyällä on Enkelipuisto, jonka tekijä on Kyösti Iitti. Keskelle metsää kaivettua lampea ympäröivät kierrätysteräksestä valmistetut veistokset. Taiteilija pitää kohdetta avoinna, mutta koronatilanteen vuoksi käynneistä pitää sopia etukäteen.

Etelä-Pohjanmaan Kauhajoella sijaitsee eläinveistoksista koostuva Alpon Savanni. Lahti ja Heinola ovat koonneet ITE-taidetta puistoihin. Johannes Ivakon sammaloitunut betoniveistosten kokoelma sijaitsee Lahden Radiomäellä ja Vesa Väänäsen veistoksia on Heinolan Dorkin puistossa.

Hauhon keskiaikaisen kivikirkon vieressä, Hauho-seuran esinemuseossa on pieni kappeli, johon on talletettu kansantaiteilija, ruotusotamies Korlerin vuonna 1772 kirkkoon tekemät seinämaalaukset.Itä-Suomen vetonaula on Veijo Rönkkösen yli 500 patsaan ja loistavan kukkatarhan kokonaisuus Parikkalan Patsaspuisto.Kesällä Parkanoon

ITE-taiteen kesäkaupunki on Parkano, jossa nykykansantaidetta on esillä puistoissa ja katujen varsilla. Jo yhdeksättä kertaa järjestettävän puistonäyttelyn teema on tänä vuonna ITE Hirveetä! Ympäri kaupunkia levittäytyy viidentoista tekijän teoksia koko kesän ajaksi. Satakunnasta mukana ovat Teuvo Jalonen, Irja Alinen ja Marja-Liisa Alanissi.

Teosten löytämistä helpottaa ITE-mobiilireitti, jonka. Mobiilireitin linkki tulee osoitteeseen www.parkanoon.fi.Vinkkejä ITE-taideympäristöistä löytyy myös www.itenet.fi -sivustolta.

Google Mapsiin on tuotettu matkailijoiden avuksi tietoa hakusanalla ’ITE taidekohde’. Myös suositulle retkipaikka.fi-sivustolle ja kansainväliseen TripAdvisoriin ladataan kesän kuluessa uusia kohteita.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut