Arkisin nukkumaan iltauutisten jälkeen – Rafael Eerola yrittää tehdä työtuntien sijaan laatua. Hän asettaa tavoitteet korkealle päivätöissä ja luottamustehtävissä

Nukkumisesta on tullut yhä tärkeämpää, sanoo Rafael Eerola. Hän kertoo menevänsä arkisin usein nukkumaan jo samaan aikaan 5-vuotiaan tyttärensä kanssa.

| Päivitetty

50 vuoden rajapyykin lähestyminen on saanut Rafael Eerolan miettimään mennyttä ja tulevaa. "Onhan tähän pitkä matka tultu Löytyntieltä, Unajan pellolta. Eikä ihan helpointa reittiä. Koulussa olin keskiverto koulussa, mutta pirunmoinen yritys, aktiivisuus, positiivinen asenne ja laaja verkosto on kantanut", mies arvioi itse.

Nukkumisesta on tullut yhä tärkeämpää, sanoo Rafael Eerola. Hän kertoo menevänsä arkisin usein nukkumaan jo samaan aikaan 5-vuotiaan tyttärensä kanssa.

– Olen aamuihminen. Yleensä teen töitä jo ennen kuin vien flikan hoitoon. Aamut ovat myös parasta aikaa kuntoiluun. Tällä kaudella liikunta on jäänyt turhan vähille. No, pitää olla armelias itselle. Enää ei tarvitse nousta sata kiloa penkistä.

Eerolan kalenterilla on taipumus täyttyä. Hänellä on vaativa päivätyö pankissa ja kovia luottamustehtäviä Lukko-perheessä. Lisäksi vaimo Kristiina Salonen on töissä Helsingissä.

– Yritän tehdä työtuntien sijaan laatua. Arjen pitäminen järkevänä on oman työnsä johtamista. Siinä on haastetta työelämään yleisemminkin. Toinen saa parasta irti aamulla, toinen illalla, pohtii Eerola.

Nuorena kaikki peliin jääkiekossa

Nuorena Eerolan elämässä jääkiekko on selvä ykkönen. Yhden kauden hän pelasi Lukon edustuksessa ja teki maalinkin liigapelissä.

– Tosissani sitä tein, pistin kaiken peliin. Luistelutaito ja periksiantamattomuus vei aika pitkälle. Lukon lisäksi pelasin Mestistä Vaasassa ja Kokkolassa. Siihen olen tosi tyytyväinen, että opiskelin pelaamisen ohella ammattikorkeassa. Ilman sitä en tässä olisi.

27-vuotiaana hän päätti, että tosipelit on pelattu.

– Oli se aika totinen paikka, kun Vaasan amk:n pihalla otin Uuden Rauman käteen ja mietin mitä voisin työkseni tehdä. Kaupallinen puoli kiinnosti, koska joukkueurheilussa kehittyneet tavoitteellisuus ja sosiaaliset taidot sopivat moneen hommaan.

Myyntihommia hän teki ensin Puustellissa ja sitten Radio Ramonassa.

– Niinä vuosina opin käytännössä mitä on työnteko, myyminen ja palvelu.

Ei saa jäädä tuleen makaamaan

Raumalaisessa kuppilassa Eerola tapasi Lukon toimitusjohtaja Jyrki Santalan, joka kyseli kiinnostusta kiekkoseuran yhteyspäälliköksi.

– Kiinnostihan se, neuvottelut olivat nopeat. Jyrki on persoona, mutta minä arvostan häntä aina. Töitä tehtiin pienellä organisaatiolla, pitkää päivää ja isolla sydämellä. Meillä oli paljon yrityskumppaneita. Aikaan mahtui myös upeita kausia kaukalossa, muistelee Eerola haikeana.

NHL:n työsulkukaudella Lukko pudotti HIFK:n ja eteni välieriin. Pronssimitali oli senteistä kiinni.

Monet odottivat Eerolan valintaa Santalan seuraajaksi, myös mies itse. Lukko palkkasi paikalle Timo Rajalan.

– Harmittihan se, vaikka tiedostin tilanteen. Yritin ajatella, että se kuuluu johonkin isompaan tarinaan. Olen käsitellyt jutun asianosaisten kanssa. Ei saa jäädä tuleen makaamaan.

Sopivasti tämän pettymyksen jälkeen Matti Saustila houkutteli Eerolan Eurajoen Säästöpankkiin. Saustilan mentoroinnissa Eerolasta kasvoi aika nopeasti konttorinjohtaja ja varatoimitusjohtaja. Nyt hän on OmaSp:n aluejohtaja.

Lukko-perheen ylimmällä paikalla

Jatketaan vielä vähän Lukon tiimoilta. Eerola ei suuttunut toimarivalinnasta.

– Jos olisin silloin polttanut sillat takanani, en nyt olisi tässä.

Tällä kertaa hän ei tarkoita pankkia, vaan asemaansa Lukko-perheessä. Sen organisaatiokaaviossa Eerolan nimi lukee kaikkein korkeimmalla paikalla, Raumalaiskiekkoilun Tuen puheenjohtajana. Valinta oli miehelle "tosi kova juttu". Luottamushommissa "kummisetänä" on toiminut Tapio Juusela.

– Väitän, että nyt on Tuessa, säätiössä, Contineossa, Lukko Oy:ssä ja Lukko ry:ssä oikeat ihmiset oikeilla paikoilla. Niiden hallituksissa on bussilastillinen erilaisia ihmisiä miettimässä asioita. Hallitukset toimivat hyvin.

Paljon Tuki on tehnyt, mutta paljon on tulossakin.

– Suunnitelmia ja piirustuksia on pöydällä. Niistä puhutaan aikanaa.

"Tekemään RTK:sta Suomen parasta"

Urheilussa Eerola haluaa nähdä, että Lukko on ihan kärkiseuroja Suomessa.

– Se tarkoittaa sijoituksia neljän joukkoon ja sitä, ettei huippupelaajan tarvitse Suomessa muualle siirtyä. Kun Vili Saarijärvi lähtee isolla sopimuksella Sveitsiin, olemme iloisia ja toivomme hänen joskus palaavan Raumalle.

Bisnesvinkkelistä vielä isompi luottamustehtävä on RTK-Palvelun hallituksen puheenjohtajuus.

– Uuden toimitusjohtajan Samuli Eskolan johdolla RTK:ta lähdetään kasvattamaan isosti ja tekemään siitä Suomen parasta.

"Pankilla vain taivas rajana"

Myös pankilla on vain taivas rajana, sanoo Eerola, kun palaamme bisnekseen, josta hänelle palkkaa maksetaan.

– Olo on kuin työpaikkaa vaihtaneella, hän tuumaa.

Eurajoen Säästöpankki fuusioitiin Oma Säästöpankkiin, joka on rivakasti kasvava pörssiyhtiö. Se tietää kovia tavoitteita tulosvaltuullisille johtajille.

– Bisnestä tehdään tosissaan ja vaade on kova. Niin sen pitääkin olla. Olen hyvin kilpailuhenkinen. Menestys kovan työn kautta antaa suurimman tyydytyksen.

Pitkään kämppä isolla kirkolla

Henkilöjuttua Eerolasta ei voi tehdä puhumatta myös puolisosta. Onhan Kristiina Salonen paikallinen julkkis, demarien ääniharava ja kolmannen kauden kansanedustaja.

– Arvostan suuresti sitkeyttä, jolla Kristiina on hienon uransa rakentanut. Tuen tietysti hänen tekemistään, mutten itse ole koskaan ollut politiikassa. Mulla on ystäviä kaikista puolueista. Kotona emme puhu politiikasta, emmekä myöskään pankkiasioista.

Vanhemmuus on tuonut omaan ajatteluun syvyyttä ja perspektiiviä.

– Ihan pieniin risahduksiin en enää reagoi.

Isolle kirkolle on välillä ollut houkutusta, myöntää Eerola.

– Onhan osa elämästämme siellä. Meillä on ollut kämppä Helsingissä kymmenen vuotta. Toistaiseksi täällä Raumalla on riittänyt mukavasti haasteita. Mulla on kiva paketti, vaikka hoppua pitääkin välillä.

Senkin hän myöntää, että pöytälaatikossa on muutamia yritysaihioita. Ainakaan vielä ei ole aika ottaa niitä esille.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut