Armottomia kitarasooloja luvassa taas Rauma Bluesissa – Blueskitaristi Erja Lyytiselle Rauman intiimi ja hikinen bluesteltta on tullut tutuksi

Kansainvälistä mainetta niittävä kitaristi aloittaa tiiviin keikkakesän jälkeen syksyllä 20-vuotisjuhlakiertueensa. Se tuo hänet Raumalle myös lokakuussa.

| Päivitetty

Kuluva vuosi on Erja Lyytiselle juhlavuosi, sillä syksyllä alkaa 20-vuotiskiertue. Se tuo blueskitaristin lokakuussa uudelleen Raumalle. Heinäkuussa Lyytinen veti energisen keikan Pori Jazzeilla. Lauantaina hän esiintyy Rauma Bluesissa.

Rauma Bluesissa esiintyvällä Erja Lyytisellä on takanaan hurja keikkarundi. Edellisen kerran hän esiintyi Satakunnassa heinäkuussa, jonne hän tuli liki pitäen suoraan Kanadasta. Pori Jazz -keikan jälkeen matka jatkui kohti Saksaa.

– Varovaisen arvion mukaan Saksassa oli noin 5 000 henkeä tullut katsomaan vain meitä, Lyytinen iloitsee.

Saksasta matka jatkui Luxemburgiin. Heinäkuun puoliväli olikin hyvin kansainvälinen, sillä Lyytinen ehti bändeineen piipahtaa neljässä eri maassa, Kanadassa, Suomessa, Saksassa ja Luxembourgissa.

Lapsenomainen palo säilynyt

Lyytinen sanoo nauttivansa siitä, kun nyt viimein saa esiintyä.

– Kaikkialla on hyvä, vapaa tunnelma, ei paineita siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Sekä esiintyjät ja yleisö nauttivat vapaudesta olla yhdessä ja nauttia musiikista.

Hän kokee jopa olevansa etuoikeutetussa asemassa voidessaan tehdä työtä, josta pitää.

– Joka kerta on yhtä kiva mennä lavalle. Se samanlainen lapsenomainen palo on pysynyt koko ajan, mikä on tosi ihanaa, sillä kyllä muusikot myös leipääntyvät.

Luvassa hikistä tunnelmaa

Rauma Bluesissakin blueskitaristia on vuosien varrella kuultu usein. Bluesteltan tunnelmaa hän kuvailee intiimiksi ja hikiseksi.

– Raumalle on aina mukava tulla. Rauman murre on savolaiselle rokkimimmille haaste, mutta kielimuurit murtuvat raumalaisten kanssa hyvin helposti, Lyytinen kuvailee Rauma Bluesin tiedotteella.

Syksyllä juhlarundille

Kuluva vuosi on Lyytiselle juhlavuosi, sillä syksyllä alkaa 20-vuotiskiertue, joka tuo hänet lokakuussa uudelleen Raumalle.

Uran alun hän laskee ensimmäisestä sooloalbumistaan, vuonna 2003 Järvenpään puistoblueseissa ilmestyneestä White Flowerista.

– Siellä oli hienoja esiintyjiä: Bonnie Raitt, Koko Taylor, Marcia Ball, hän muistelee.

Alalla jo paljon naisia

Naiskitaristi ei tänä päivänä enää ole mikään erikoisuus.

– Ajat ovat muuttuneet oman urani alkuvaiheista, ja sähkökitaraa soittavia naisia on runsaasti. Itselle oli kyllä aina luontaista se, että naiset ja miehet tekevät samoja juttuja, sillä äiti oli basisti ja isä kitaristi.

Oma kiinnostus musiikkiin heräsi teininä.

– Nappasin faijan kitaran ja sillä tiellä ollaan.

Kuluneet 20 vuotta ovat Lyytisen mukaan olleet moninaisia.

– Tavallaan tuntuu siltä, että ollaan vasta alussa, vaikka paljon on jo saavutettu. On ollut paljon keikkoja, äänityksiä ja kasvua. Musiikillisestikin on tapahtunut paljon, ja soundini on muuttunut enemmän progressiivisemmaksi, hard rockin ja bluesin maastossa liikkuvaksi.

Lyytinen sanookin musiikissaan tietyllä tapaa palanneensa juurille.

– Kuuntelin teininä paljon Black Sabbathia ja Deep Purplea ja muita 60- ja 70 -lukujen hard rock -bändejä, joiden musassa kuuluu myös blues.

Astetta raskaampaa settiä

Heinäkuussa tuli ulos Lyytisen livesingle You Talk Dirty, jolla hän esittelee juuri mainittua raskaampaa soittotyyliään. Single on äänitetty viime kevätkiertueella Seinäjoella.

Biisiä hän on kuvannut ”messevän isoksi livebiisiksi”, jonka soolossa hän soittaa Whammy-pedaalia ja kikkailee sointuvaihdoksilla.

– Soitan slideputkella otelaudalla ja liu’un samaan aikaan Whammyn avulla ylös alas, mistä tulee sooloon mielenkiintoista jännitettä. Biisi kasvaa bändin hakatessa tuplatempoa kappaleen loppua kohti. Tämä biisi on ihan paras soittaa livenä, Lyytinen kertoo singlen tiedotteessa.

Rytmi toimii keikalla

Usein juuri rytmikkäät kappaleet toimivat parhaiten keikoilla.

– Nautin etenkin slidekitaran soitosta livenä. Saan siihen ihan erilaista poweria yleisön edessä kuin studiossa, Lyytinen sanoo.

Viime levyn kappaleista muun muassa Bad Seed on toimiva livebiisi.

– Etukäteen hieman mietin, kuinka sille rakennettu kimurantti soolo tulisi toimimaan livenä. Olin soittanut siihen kaksi erilaista sähkökitararaitaa. Löysin kuitenkin uudenlaisen lähestymistavan tuon sooloon, hän kertoo.

Lyytinen ei tee kovin montaa biisiä ilman kitarasooloa.

– Kitarasoolo voi liftata biisin ihan omalle tasolle. Soolo on tarina omine koukkuineen.

Osaaminen huomattu

Bad Seedin soolo on juuri se soolo, joka valittiin Guitar World -lehden lukijaäänestyksessä vuoden 2022 kymmenenneksi parhaaksi kitarasooloksi maailman kovimpien kitaristien joukossa.

Lyytiselle on tipahdellut viime vuosina muitakin kansainvälisiä noteerauksia.

Vuonna 2020 hänet valittiin Total Guitar -lehden äänestyksessä toiselle sijalle kategoriassa Kymmenen tämän hetken parasta soittajaa.

Vuonna 2019 Guitar World -lehden äänestyksessä hänet rankattiin maailman 14. parhaaksi nykyajan blueskitaristiksi.

Aiemmin tänä vuonna Lyytinen oli ensimmäisenä suomalaisena ehdolla Kanadan Maple Blues Awardseissa, kansainvälisen artistin kategoriassa.

– Kansainvälisten tunnustusten merkitys on ollut todella suuri. On huippua, että osaaminen on huomattu ja vuosikymmenten työ tuottaa hedelmää.

– Töitä on tehty ja se näkyy nyt, olen esimerkiksi parantanut kitaransoiton soundia ja tekniikkaa. Artistina pitää myös pystyä muuttumaan ja muuntautumaan koko ajan, hän sanoo.

Lavalla tähtien kanssa

Erja Lyytinen miettii hetken uransa huippuhetkiä. Mieleen on jäänyt erityisesti Santanan lämppäys vuonna 2018 Belgiassa.

– Iso festari, jolla oli 20 000 ihmistä. Ehdoton higlight oli se, että pääsin keikalla vielä soittamaan Santanan kanssa.

Toinen muisto on nuoruusvuosilta. Lyytinen oli 16-vuotiaana soul-yhtyeessä, joka coveroi Blues Brothers yhtyettä.

– Oli siis erittäin huikeaa päästä lavalle yhdessä itse ”Blues Brother” Dan Aykroydin kanssa Toronton Jazz Festivaaleilla kesällä 2019.

Keikasta tehtiin myös liveäänitys, joka on Downchild Blues Bandin 50-vuotisjuhlakiertueen albumilla.

Rauma Blues

Festari starttaa torstaina 10.8. Wanhan Rauman Kaffebarissa, jossa soittaa Ismo Haavisto One Man Band. Torstai-iltana Poroholman Rantatalossa esiintyy raumalainen Hamid Moeini Band.

Perjantaina 11.8. ensimmäisellä bluesklubilla Café Salissa menosta vastaavat Micke & Lefty. Klubiperjantai jatkuu Ravintola Buena Vistassa, jossa iltaa vauhdittavat Doktu Rhute Muuzic & Highway. Kulttuurikuppila Brummin bluesklubilla esiintyvät Unna & Helge Tallqvist Band sekä Lazymen Blues Band.

Bluesklubeille Buena Vistassa, Café Salissa, Wanhan Rauman Kaffebarissa ja Poroholman Rantatalossa (K18) on vapaa pääsy.

Lauantaina 12.8. kaupungin keskustan teltta-areenan pääkonsertissa esiintyy kotimaisia ja kansainvälisiä bluestähtiä: Robert Finley, Nora Jean Wallace, Erja Lyytinen, Harlem Lake sekä AT’s Roots & Ramblin’.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut