Arpa ratkoo viimeisen valtuustopaikan lisäksi ehdokkaiden keskinäisiä järjestyksiä

Tasapeliä ei voi tulla, vaikka asialla ei olisi merkitystä läpimenon kannalta.

Tapio Ailasmaalla (istumassa) riittää jännitettävää vielä vaali-illan jälkeenkin, sillä valtuustopaikka ratkotaan arvalla hänen ja Susanna Ruposen välillä. Vasemmistoliiton väki kokoontui vaalivalvojaisiin sunnuntai-iltana Osteria da Filippoon.

Kuntavaalit on käyty, äänet on tarkastuslaskettu ja vaalitulos on selvillä. Vaan ei aivan. Arpa saa vielä töitä.

Arpomalla ratkotaan kaupunginvaltuuston lopullinen kokoonpano, sillä kaksi potentiaalista läpimenijää on tasatuloksessa.

Vasemmistoliiton viimeisessä valtuustopaikassa ovat kiinni sekä Tapio Ailasmaa että Susanna Ruponen. Molemmilla on 156 ääntä.

Ehdokkaista Ailasmaa on istuva kaupunginvaltuutettu ja Ruponen varavaltuutettu.

Kohtalon hetki on keskiviikkona, jolloin keskusvaalilautakunta kokoontuu vahvistamaan vaalituloksen.

Silloin suoritetaan myös vasemmistoliiton valtuustopaikan arvonta.

Kyse ei kuitenkaan ole ainoasta arvonnasta, jonka keskusvaalilautakunta suorittaa. Saman äänimäärän tai vertausluvun saaneiden ehdokkaiden keskinäinen järjestys ratkotaan.

– Kaikki tasatilanteet arvotaan. Jos äänet tai vertausluvut ovat menneet tasan, suoritetaan arvonta. Kaikille ehdolla olleille tulee oma sijajärjestyksensä, keskusvaalilautakunnan sihteeri Katri Ranta-Eskola sanoo.

Arpa pääsee tositoimiin yhteensä 32 eri kertaa. Arvonnoista noin puolet johtuu ehdokkaiden samasta äänimäärästä ja noin puolet ehdokkaiden samasta vertausluvusta.

Keskinäinen järjestys ratkotaan kaikissa tapauksissa. Esimerkiksi vasemmistoliiton Lotta Hatakka ja Miika Rantanen tulivat jo valituiksi valtuustoon.

Silti heidän järjestyksensä ratkotaan arvalla, vaikka asialla ei ole merkitystä läpimenon kannalta. Näin siksi, että molemmilla on sama äänimäärä, 177 ääntä.

Itse arvonta on Ranta-Eskolan mukaan hyvin perinteinen eli se tapahtuu nostamalla maljasta numerot 1 tai 2.

Ehdokkaiden äänimääriin ei enää pitäisi tulla muutosta, vaikka vaalitulosta ei vielä olekaan virallisesti vahvistettu.

Äänten tarkastuslaskenta on suoritettu heti vaalien jälkeisenä päivänä eli maanantaina. Tiedot on myös syötetty jo vaalitietojärjestelmään.

Kuntavaaleissa SDP säilyi Rauman suurimpana puolueena mutta menetti 2 valtuustopaikkaa. Valtuustoryhmässä on jatkossa 16 valtuutettua.

Kokoomus sai toiseksi eniten ääniä ja paransi kannatustaan 2 valtuustopaikalla. Ryhmän koko kasvaa 10:een.

Perussuomalaiset oli Rauman kolmospuolue, joka kasvatti niin ikään suosiotaan 2 valtuustopaikalla. Valtuutettuja tulee uuteen valtuustoon 6.

Vaalien nelonen eli keskusta menetti 1 valtuustopaikan, joten jatkossa ryhmä on 4-henkinen. Samoin kävi vihreille 1 paikan menetys, joten ryhmän koko pienenee 2:een.

Vasemmistoliiton ja kristillisdemokraattien valtuustopaikat pysyivät ennallaan eli 3- ja 2-jäsenisinä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut