Artek-varkaasta uutta tietoa: valitsi kohteensa asuntomyynti-ilmoitusten perusteella – poliisin mukaan herää kysymys, mitä netissä kannattaa julkaista

Epäiltyjä rikoksia on kaiken kaikkiaan lähes 40. Anastuksen kohteiksi joutuneet loma-asunnot löytyivät netin myynti-ilmoituksista. Vantaalaisnainen pysyy vangittuna.

Eurajoella joulukuussa kiinni jäänyt, muun muassa Artekia ja muita design-huonekaluja loma-asunnoista varastanut 38-vuotias vantaalaisnainen pysyy vangittuna, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hanna Lindblad. Vangitsemisasia uudelleenkäsiteltiin maanantaina.

Lue aiempi juttumme: Vantaalaisnaista epäillään törkeistä varkauksista muun muassa Eurajoella: arvokkaan saaliin joukossa runsaasti design-huonekaluja

Tutkinta on edelleen kesken. Tässä vaiheessa naista epäillään kahdeksasta törkeästä varkaudesta, seitsemästä perusmuotoisesta varkaudesta ja yhdestä varkauden yrityksestä.

– Näiden lisäksi häntä epäillään noin kahdestakymmenestä petoksesta, koska hän on myynyt anastettua tavaraa eteenpäin, Lindblad lisää.

Myynti-ilmoitukset ovat tapahtuneet erilaisilla internet-palstoilla. Myynti on tapahtunut todennäköisesti Vantaalla.

Herättää kysymyksen: mitä netissä kannattaa julkaista?

Rikosten jäljille on johtanut poliisin oma tutkinta. Epäilty itse ei Lindbladin mukaan ole ollut kuulusteluissa erityisen yhteistyöhaluinen.

Yleisövihjeitä poliisi ei myöskään ole juuri saanut, vaikka design-huonekaluja vantaalaisnaiselta ostaneita ihmisiä on kehotettu ottamaan poliisiin yhteyttä.

Lue: Ostitko Artekia tai muuta design-tavaraa yksityiseltä naismyyjältä käteisellä? Poliisi pyytää yhteydenottoja selvittäessään Eurajoella paljastunutta varkausvyyhtiä

Nainen vaikuttaa tienneen hyvin etukäteen, mitä on menossa anastamaan. Tutkinnassa onkin selvinnyt mielenkiintoinen tieto siitä, miten hän on kohteensa valinnut. Asiasta ei ole aiemmin julkisuudessa kerrottu.

– Kohteet ovat valikoituneet valtaosin siten, että ne ovat olleet myynnissä. Huonekaluja on esitelty sisustettujen asuntojen myyntikuvissa, ja epäilty on sitten nähnyt myynti-ilmoituksista, millaisia tavaroita kohteissa on, Lindblad paljastaa.

Se herättääkin Lindbladin mukaan laajemman kysymyksen siitä, mitä internetissä kannattaa julkaista.

IS: Epäilty on lääkäri – käyttänyt lääkkeitä väärin, muukin rikosasia vireillä

Ilta-Sanomien tekemän selvityksen mukaan epäilty on ammatiltaan lääkäri, ja hänen ammatinharjoittamisoikeuttaan on rajoitettu lääkkeiden väärinkäytön vuoksi.

IS:n mukaan hän on aiemmin yrittänyt väärentää reseptejä itselleen ja syyllistynyt marraskuussa 2018 lääkkeiden vaikutuksen alaisena törkeään rattijuopumukseen ja törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Hän sai tapahtuneesta oikeudessa sakkorangaistuksen.

Lisäksi naisella on IS:n mukaan Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa vireillä viestintäsalaisuuden loukkausta koskeva rikosepäily, jota ei ole vielä käsitelty.

Hanna Lindbladin mukaan jotain epäillyn aiemmasta rikoshistoriasta kertoo se, että rikospaikoilta löytynyttä dna:ta on voitu verrata poliisin tietojärjestelmistä löytyneeseen dna:han.

– Onhan hänet siinä tapauksessa joskus rekisteröity, Lindblad toteaa.

Toistaiseksi rikoksista ei epäillä ketään muuta.

Arvokasta tavaraa eri puolilta Suomea

Epäillyn suosimia tuotteita ovat olleet muun muassa Artekin ritiläpenkki, kuuden hengen ruokapöytä ja sen tuolit, Käsikranaatti-valaisin ja lehti- tai takkapuuteline, joita nainen on anastanut useita.

– Anastettua omaisuutta on saatu huomattava määrä takavarikkoon, mutta sitä on myös ehditty myydä eteenpäin erittäin paljon, Lindblad toteaa.

Anastetun omaisuuden arvoksi on arvioitu noin 100 000 euroa.

Rikokset ovat tapahtuneet laajalla alueella Suomen eteläisellä puoliskolla: huonekaluja on varastettu niin Kaakkois-Suomessa, Uudellamaalla kuin Varsinais-Suomessa ja Satakunnassakin.

Satakunnassa kohteita on ollut Eurajoen Luvialla, Porissa sekä Porin Lavialla. Varsinais-Suomen puolella Uudessakaupungissa on anastettu tavaraa yhdestä kohteesta.

Epäillyt rikokset ajoittuvat syyskuun puolestavälistä joulukuun alkupuolelle.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut