Artek-varkauksien kokonaisuus käräjillä: tällaista tavaraa vantaalaisnaisen matkaan lähti Eurajoelta ja U:gista – nettikaupat johtivat petossyytteisiin

Mittavassa syytekokonaisuudessa naista syytettiin useista perusmuotoisista ja törkeistä varkauksista sekä petoksista. Tuomio on luvassa helmikuun alussa.

Useita murtovarkauksia tehtaillutta vantaalaisnaista tuntuivat kiinnostavan erityisesti design-huonekalut, varsinkin Artek-merkkiset. Yhdestä Eurajoella sijaitsevasta vapaa-ajan asunnosta mukaan lähti muun muassa neljä Artekin 611-tuolia. Kuvan Artekit eivät liity tapaukseen. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Loppuvuodesta 2020 paljon huomiota herättänyt ja Länsi-Suomessakin palstatilaa saanut niin sanottu Artek-varkauksien kokonaisuus oli käsiteltävänä Satakunnan käräjäoikeudessa torstaina. Alun perin useamman päivän käsittelyksi suunnittelu istunto hoituikin yhdessä päivässä, sillä epäilty tunnusti teot lähes kokonaisuudessaan.

Mittava rikoskokonaisuus ylsi aina Kymenlaaksossa sijaitsevalta Pyhtäältä Poriin asti. Länsi-Suomen levikkialueelle rikoskokonaisuus osui Eurajoella ja Uudessakaupungissa tehtyjen murtojen vuoksi. Kerroimme asiasta tuoreeltaan joulukuussa 2020:

Artek-varkaasta uutta tietoa: valitsi kohteensa asuntomyynti-ilmoitusten perusteella – poliisin mukaan herää kysymys, mitä netissä kannattaa julkaista

Eurajoella nainen jäi myös kiinni, ja kokonaisuus oli Lounais-Suomen poliisilaitoksen tutkittavana. Tutkinta johti mittavaan syytekokonaisuuteen, jossa naiselle luettiin syytteet yhdeksästä perusmuotoisesta ja seitsemästä törkeästä varkaudesta, yhdestä varkauden yrityksestä sekä kuudesta petoksesta.

Haastehakemuksessaan syyttäjät vaativat vastaajalle eli teoista syytetylle vantaalaisnaiselle yli kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Tapauksen laajuudesta jotain kertoo se, että käsittelyssä oli mukana kaksi syyttäjää.

Murtautui rälläkällä, anasti tuhansien edestä

Haastehakemusten lukeminen muistuttaa design-katalogin selaamista, sillä siihen on listattu yksityiskohtaisesti kunkin kohteen kohdalta, mitä tavaroita nainen kyseisestä paikasta varasti. Teot ajoittuvat syys–joulukuulle 2020.

Eurajoella sijaitsevasta vapaa-ajan asunnosta nainen varasti marraskuun 2020 lopulla yli 8000 euron arvon edestä irtainta omaisuutta. Hän otti asunnosta haltuunsa muun muassa Artek-merkkiset neljä tuolia, jakkaran, kaksi pyöreää pöytää, kaksi ritläpenkkiä, sohvapöydän, lehtitelineen ja Pentik-merkkisen kynttilätelineen.

– [Syytetty] on murtautunut vapaa-ajan asuntoon rikkomalla sen ulko-oven ikkunan turvalasin mukanaan olleella rälläkällä, mitä kautta hän on saanut avattua ulko-oven ja päässyt siten asunnon sisätiloihin, haastehakemuksessa kuvataan.

Toisesta Eurajoella sijaitsevasta vapaa-ajan asunnosta nainen anasti muun muassa kaksi lehtitelinettä, ritiläpenkin, tarjoiluvaunun, sarjapöydän ja jakkaran – nämäkin kaikki Artekia.

Uudessakaupungissa kohteena taas oli omakotitalo, josta naisen matkaan lähtivät Artekin lattiavalaisin, lehtiteline ja tarjoiluvaunu.

Kaupat kotona Vantaalla

Kohteissa nainen pakkasi anastetun omaisuuden autoonsa ja omaisuuden hän kuljetti lopulta asunnollaan Vantaalle.

Asunnoltaan käsin hän myös myi anastamiaan huonekaluja netissä Tori.fi -sivustolla. Nämä kaupat poikivat lopulta kuusi petossyytettä, joiden tekoajankohdat ajoittuvat nekin syys–marraskuulle 2020.

Kaupantekojen yhteydessä nainen on esiintynyt tavaroiden laillisena omistajana ja salannut sen, että huonekalut ovat olleet anastettuja.

Syyttäjät vaativat tekijälle yli kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Oikeus antaa tuomionsa asiassa helmikuun alussa, ja Länsi-Suomi uutisoi siitä sen tultua julkiseksi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut