
Elinympäristön aiheuttama psyykkinen kuormitus lisääntyy esimerkiksi melun muodossa. Kun ärsykkeet lisääntyvät, kasvaa myös taukojen ja levon tarve, todettiin viime torstaina Aivojen vuoro -paneelikeskustelussa.
Mona Moisala, Outi Ampuja, Patrik Borg, Minna Huotilainen ja Pippa Laukka keskustelivat, kuinka aivoja voidaan hoitaa ja ehkäistä niiden kuormittumista.
– On erikoista, että esimerkiksi avokonttoreita edelleen rakennetaan ja suositaan, vaikka tutkimuksissa niiden aiheuttama rasitus on todettu huomattavaksi, totesi urheilulääkäri Pippa Laukka.
Filosofian tohtori, dosentti Outi Ampuja vahvisti, että toisen ihmisen puhe on todettu häiritsevän työntekoa merkittävästi. Lyhytkestoisen muistin toiminta heikkenee ja esimerkiksi luovien ratkaisujen keksiminen voi olla haastavaa.
– Voimme itse vaikuttaa ärsyketulvaan ja keskeytyksiin. Vaikka aina emme pääse melua pakoon edes kotona, voimme tietoisesti ottaa edes kerran viikossa hetken hiljaisuudessa, Ampuja ohjeistaa.
Myös uni on tärkeää oppimisen ja muistin kannalta. Uni on indikaattori, jossa aivojen ylikuormitus nopeasti näkyy.
– Ennen kaikkea unen aikana toimiva aivojen huuhtelujärjestelmän poistaa kuona-aineita ja huoltaa aivoja. Yksi valvottu yö vaikuttaa dramaattisesti suoriutumiskykyymme seuraavana päivänä, mutta myös pieni krooninen univaje alkaa nakertaa aivojen toimintakykyä pidemmällä aikavälillä, Moisala sanoi.
Keskustelun voi katsoa Möllerin Facebook-sivuilta. Tiedotteen asiasta lähetti Orkla Care.