Asukkaiden ja yritysten toiminta Huntsmanin tulipalon aikana selvitetään

Meri-Porissa sijaitsevalla Huntsman Pigmentsin tehtaalla syttyi raju tulipalo 30. tammikuuta. Viranomaiset antoivat palosta tehtaan lähialueelle vaaratiedotteen, jossa kehotettiin pysymään sisätiloissa ja sulkemaan ilmanvaihto.

SPEK aikoo selvittää nyt, miten lähialueen asukkaat ja yritykset toimivat vaaratilanteessa.

Asukaskyselyssä kerätään tietoa tiedonkulusta vaaratilanteissa, asukkaiden toiminnasta, kokemuksista ja tarpeista. Vastauksia toivotaan erityisesti tehtaan lähialueen asukkailta.

Avoimeen ja nimettömänä tehtävään kyselyyn voivat osallistua myös vaara-alueen ulkopuolella olleet henkilöt. He voivat tehdä kyselyn mielikuvaharjoitteena ja arvioida, miten olisivat tilanteessa toimineet.

Työpaikoille suunnatussa kyselyssä kartoitetaan työpaikkojen toimintaa vaaratilanteessa ja sen jälkeen sekä mahdollisia myöhempiä vaikutuksia toimintaan.

Kyselyiden vastauksia hyödynnetään SPEKin järjestämissä koulutuksissa, joiden avulla kehitetään turvallista asumista ja työpaikkojen turvallisuusjohtamista. Kyselyt on tehty yhteistyössä useiden eri järjestöjen kanssa.

Erityisasiantuntija Ira Pasin mukaan turvallisuuskoulutuksissa käy usein ilmi, että ihmiset ovat epävarmoja toiminnastaan tämän kaltaisissa tilanteissa.

– Toimintamalli vaarallisten kaasujen aiheuttamissa vaaratilanteissa on monelle periaatteessa tuttu, mutta käytännön ratkaisut omassa kodissa tai työpaikassa ovat usein jääneet selvittämättä ja testaamatta. Lisäksi toimintaohjeet ovat hyvin harvoin tuttuja jokaiselle perheenjäsenelle tai työntekijälle, Pasi muistuttaa.

Asukkaiden kyselyyn voi vastata 5. maaliskuuta saakka: https://www.webropolsurveys.com/S/C0D9425E0559061B.par

Työpaikkojen kyselyssä vastausaikaa on 12. maaliskuuta saakka: https://www.webropolsurveys.com/S/121D05E42240A0DC.par