Asuntojen hinnat yhä laskussa viime vuoteen verrattuna

Kerrostaloasuntojen hinnat laskivat koko maassa lähes kuusi prosenttia vuoden takaisesta. Ilmakuva Rauman keskustasta. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Vanhojen osakeasuntojen hinnat jatkoivat laskuaan helmikuussa, kertoo Tilastokeskus. Kuudessa suurimmassa kaupungissa hinnat laskivat 5,5 prosenttia vuoden takaisesta, muualla laskua kertyi 4,4 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla hinnat olivat 6,1 prosenttia alhaisemmat viime vuoden helmikuuhun verrattuna, mutta kääntyivät 1,2 prosentin nousuun verrattuna tammikuuhun. Oulussa ja Turussa hinnat laskivat vähemmän kuin muissa suurissa kaupungeissa.

Kerrostaloasuntojen hinnat laskivat koko maassa 5,8 prosenttia ja rivitaloasuntojen 3,7 prosenttia vuoden takaisesta.

Asuntomarkkinoiden hiljaiselosta kertoi myös tehtyjen kauppojen määrä. Välittäjien kautta tehtiin helmikuussa 32 prosenttia vähemmän kauppoja kerrostalo- ja rivitaloasunnoista kuin vuotta aiemmin.

Asuntorahoittaja Hypon ekonomisti Juho Keskinen totesi kommentissaan, että se merkitsee käytännössä, että kauppoja tehtiin 2 000 vähemmän kuin normaalioloissa.

Se tekee loven myös valtion verotuloihin, kun varainsiirtoveroja jää tämän takia saamatta satojen miljoonien eurojen edestä. Valtion talousarvion laskelma miljardin euron verokertymästä on Keskisen mukaan siten epärealistinen.

Syvin kuoppa voi olla jo takana

Handelsbankenin pääekonomisti Timo Hirvonen näki tilastossa hentoja kevään merkkejä.

– Helmikuussa seitsemän kuukauden laskun jälkeen asuntojen hinnat nousivat 1,2 prosenttia tammikuusta, Hirvonen tviittasi.

Pellervon taloustutkimuksen asuntomarkkinaekonomisti Veera Holappa huomautti, että yhden kuukauden perusteella ei vielä voi päätellä, että hinnat olisivat kääntyneet nousuun.

– Pohja saattaa olla saavutettu, mutta päästäänkö sieltä nyt ylös, sitä ei voi vielä sanoa, Holappa totesi tviittiketjussa.

Vuosivertailussa saattaa olla luvassa vielä suurempia pudotuksia, jos hinnat pysyvät tällä tasolla. Syynä on se, että vanhojen osakehuoneistojen hinnat olivat kuukausittain tarkasteltuna huipussaan viime vuoden huhti-kesäkuussa, hän sanoi.

Nina Törnudd, STT