Asuntokauppa hiljeni ja lainaa otetaan vähemmän – "Asiakkaat miettivät tarkemmin hankkeita ja hintoja"

Satakunnassa asunnot ovat tunnetusti edullisia, pääkaupunkiseutuun verrattuna peräti halpoja. Osuuspankkien vertailu vahvistaa tilanteen pysyneen entisellään. Uudellamaalla mediaanilaina on tuplasti Satakunnan lukemissa: 184 000 euroa.

| Päivitetty

OP Länsi-Suomen asiakkaat ottavat tänään keskimäärin pienempiä asuntolainoja kuin ennen koronakriisiä. Tyypillinen lainamäärä on nyt 90 000 euroa, kun vuonna 2019 se oli lähes 100 000 euroa.

Asuntoluottoja nostettiin tammi-helmikuussa selvästi aikaisempaa vähemmän. Pankinjohtaja Satu Lehtinen pitää asuntokaupan hiljenemisen pääsyynä korkojen reipasta nousua.

– Asiakkaat ovat tarkempia miettimään hankkeita ja hintoja. Nyt kun vielä Satakunnassa on ollut ostajan markkinat, on pystytty tinkaamaan asuntojen hinnoista, arvioi Lehtinen.

Satakunnassa asunnot ovat tunnetusti edullisia, pääkaupunkiseutuun verrattuna peräti halpoja. Osuuspankkien vertailu vahvistaa tilanteen pysyneen entisellään. Uudellamaalla mediaanilaina on tuplasti Satakunnan lukemissa: 184 000 euroa.

Kahdessatoista maakunnassa mediaaniasuntolaina nousee yli sataan tonniin. Pienintä asuntolainataakkaa kannetaan Etelä-Savossa, alle 77 000 euroa.

Edulliset asunnot voisivat olla yksi Satakunnan valtti, mutta monen satakuntalaisen nuoren ensimmäinen asuntolaina otetaan kotiin pääkaupunkiseudulla, Turussa tai Tampereella.

– Yksi missiomme on lisätä Satakunnan vetovoimaa. Täällä on hyviä edullisia asuntoja esimerkiksi paluumuuttajille. Palkasta jää täällä enemmän rahaa käytettäväksi, kun asumisen kustannukset ovat pienemmät, sanoo Lehtinen.

Hänen mukaansa OP Länsi-Suomessa asuntolainojen hakemusmäärä on pysynyt hyvällä tasolla. Hän uskoo, että korkojen lähtiessä laskuun asuntokaupat toteutuvat.

– Ensiasunnon ostajalle markkinatilanne on oikein hyvä. Kun on tutkinnon suorittanut ja hankkinut ammatin, kannattaa kyllä ostaa oma asunto, näkee Lehtinen.

OP Koti Länsi-Suomen toimitusjohtaja Jani Raukon mukaan elokuun kauppamäärä on edellisvuosien tasolla. Eniten kysyntää tällä hetkellä on perheasunnoista.

– Asuntosijoittajat ovat toistaiseksi odottavalla kannalla, tietää Raukko.

Sijoittajat ovat yleensä kiinnostuneita etenkin pienemmistä asunnoista.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut