Asuntomessut tuovat Naantaliin tuhansittain vieralijoita - "kaupungille elinvoima-, näkyvyys- ja matkailuteko"

Messualueelle on rakennettu 20 omakotitaloa, kaksi rivitaloyhtiötä ja paritaloja. Yhteensä alueella odottaa 35 kohdetta messujen alkua.

Asuntomessut nostavat Naantalin kansalliseen valokeilaan kesän ajaksi. Naantalin kaupunginjohtaja Laura Leppäsen mukaan kiinnostus Naantalia kohtaan on kasvanut jo keväällä.

– Se näkyy esimerkiksi yhteydenotoissa. Naantali kiinnostaa asukkaita ja yrittäjiä. Tänä kesänä Naantalissa vierailee ennätysmäärä ihmisiä, joista osa palaa myös tulevina kesinä. Messut ovat kaupungille elinvoima-, näkyvyys- ja matkailuteko, hän sanoo.

Luonnonmaan messualueelle muuttaa asuntomessujen jälkeen lähes 250 uutta asukasta. Myös messualueen läheisyyteen on tulossa myyntiin tontteja. Yhteensä Lounatuulen alueelle sijoittuu sen jälkeen arviolta 450 asukasta.

Lisäksi Naantali kaavoittaa Luonnonmaalle uutta Aurinkotuulen aluetta, johon rakennetaan uusia koteja noin tuhannelle asukkaalle.

Reilun parinkymmenen hehtaarin messualue on ainutkertainen. Ainakin, mikäli on uskominen Osuuskunta Suomen Asuntomessujen operatiivista johtajaa Heikki Vuorenpäätä tai Naantalin asuntomessujen projektipäällikkö Timo Tirriä.

– Kaikki tontit on rakennettu jo ennen messuja. Toukokuussa pidetyn mediapäivän ennakkovalmius oli ihan parhaita, mitä koskaan olen nähnyt, Vuorenpää ihastelee.

Keskelle kallioista ja mäntypuista saaristoluontoa on noussut näyttävä asuinalue.

Messualueelle on rakennettu 20 omakotitaloa, kaksi rivitaloyhtiötä ja paritaloja. Yhteensä alueella odottaa 35 kohdetta messujen alkua.

Alusta asti messualueen suunnittelussa on pidetty kiinni tietyistä teemoista. Aluetta on rakennettu luontoa kunnioittaen, aurinkoenergiaa ja älytekniikkaa hyödyntäen mutta viihtyisyyttä unohtamatta.

Jo rakentamistapaohjeissa huomioitiin luontoa. Rakentajia ohjeistettiin kaatamaan tonteilta niin vähän puita kuin mahdollista ja välttämään kallioiden tarpeetonta louhintaa. Useat taloista on siksi rakennettu osittain pylväiden päälle.

Rantapuiston oma aurinkovoimala tuottaa sähköä koko alueelle. Aurinkoenergian talteenottoa varten rannan laiturit on katettu kuudella aurinkovoimalakatoksella, joissa on yhteensä 288 aurinkopaneelia.

Alueella on lisäksi älymuuntamo, jonka akku varaa aurinkopaneelien tuottoa. Tuottoa voidaan purkaa esimerkiksi alueen katuvaloihin aikana, jolloin sähköenergia muuten olisi erittäin kallista.

– Aurinkopaneelit ovat kaksipuolisia, joten ne heijastavat aurinkoenergiaa myös talvella lumesta. Yhteensä rannan paneelit tuottavat noin 35 kerrostaloasunnon verran energiaa vuodessa, Naantalin Energian toimitusjohtaja Pasi Haarala kertoo.

Haarala uskoo, että kesäaikaan rannan aurinkopaneelit ja alueen rakennusten omat aurinkopaneelit riittävät kattamaan koko alueen sähköntarpeen.

Lounatuulen luonnonrauhaa lisää se, että kadut ovat päättyviä kujia, joilla ei pääse harrastamaan korttelirallia. Lisäksi alueen yhteinen jätepiste vähentää jäteautojen liikennöintiä alueella. Se helpottaa asukkaiden arkea, kun keräysastiat eri jätteille löytyvät omalta asuinalueelta.

Asukkaiden viihtyvyyden takaavat vielä lasten leikkipuisto sekä oma yhteisranta pienvenelaitureineen.

Naantalin asuntomessut 15.7.–14.8. Naantalin Luonnonmaalla.

Teksti: Susanne HiltunenKuvat: Marttiina Sairanen

Luonto tulee sisälle

Iso osa messukohteista oli sisustusta myöten valmiina jo toukokuussa.

– Sisustus on vuoropuhelua asiakkaan kanssa. Asukkaat ovat olleet tässä alusta asti mukana, messutalo Tiiran sisustuksesta vastannut sisustussuunnittelija Tuuli Merla kertoo.

Tiiraan muuttaa hiljattain eläköitynyt, aktiivisesti golfia ja purjehdusta harrastava pariskunta.

Sisustustalo Marickenissa työskentelevä Merla on saanut miettiä kohteen sisustuksen katosta lattiaan. Asunnon rauhallinen ilmapiiri on luotu luonnollisilla materiaaleilla ja sävyillä. Talon huonekalut, tekstiilit, matot, taulut, tapetit ja valaisimet kuvastavat kaikki luonnon omia värejä.

– Koko sisustus lähti makuuhuoneen taulusta. Kun näytin sitä heille, se kelpasi heti, sisustuksen ammattilainen iloitsee.

Puutarhaa sen sijaan asiakkaille ei tarvinnut suunnitella, sillä he nimenomaan eivät halunneet pihaa hoidettavakseen.

– Messualueella voi onneksi nauttia luonnosta ihan vain katsomalla ikkunasta ulos.

Luontotilan maksimoivia suuria ikkunapintoja ja upeita terasseja löytyy yhdestä jos toisestakin messutalosta.

Pasi Keskitalon tuleva koti on Honkatalojen yksikerroksinen, moderni hirsitalo Wing. Se vienee alueen taloista voiton ikkunapinta-alassa suhteessa muuhun seinäpintaan.

– Rakennuttaja totesi minulle vain, että hän haluaa yksikerroksisen talon, keksi loput. Tällainen luottamus suunnittelijaan on hyvin poikkeuksellista, arkkitehti Janne Kantee kertoo.

Kanteen suunnittelemaan taloon valo suorastaan tulvii sisään. Liialta valolta suojaa rakennusta kiertävän terassin ylle ulottuva pitkä valolippa.

– Suunnitelmat tehtiin kaksi vuotta sitten, ja käytännössä tämä talo on lähes yksi yhteen ensimmäisen tekemäni luonnoksen kanssa, arkkitehti lisää.

Rakennuksen ikkunoiden ulkopuolelle asennetut auringonsuojaverhot voidaan laskea ikkunoiden eteen silloin, kun kesäaurinko kuumentaa taloa liikaa.

– Juju on nimenomaan siinä, että varjostuskangas sijaitsee ikkunan ulko- eikä sisäpuolella, Keskitalo muistuttaa.

Vuokra-asujia varten messualueelle on rakennettu 21 vuokra-asunnon kiinteistöosakeyhtiö. Lounatuulen metsä ja Lounatuulen ateljee -nimisten yhtiöiden kaikkiin asuntoihin tulevat maalämpökaivot ja maaviilennys.

Unohda oma auto

Luonnonmaan messualueelle pääsee bussilla tai veneellä.

Alueella ei ole asuntomessujen tarpeisiin riittävästi pysäköintipaikkoja, joten messuvieraat jättävät ajokkinsa mantereen puolelle, Naantalin keskustasta parin kilometrin päähän sijoittuvalle Luolalan teollisuusalueelle.

Alueelta on järjestetty jatkuva bussikuljetus asuntomessujen ajaksi messualueelle. Kymmenen euron parkkilippu toimii myös bussilippuna.

Busseissa vieraita viihdyttävät koulutetut bussioppaat. Vajaan kymmenen minuutin matkan aikana he esittelevät vieraille lyhyesti messualuetta ja kertovat alueen tärkeimpiä tärppejä.

Luolalan parkkialue löytyy osoitteesta Viestitie 3.

Vesibussin kyydissä messuille pääsee joko Turusta tai Naantalin keskustasta. Vesibussimatka Turusta messualueelle on 20 euroa ja Naantalista kymmenen euroa. Omalla veneellä messualueelle ei pääse. Rannan laiturit ovat messujen aikaan uivan venenäyttelyn käytössä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut