ATTR: koronan sairaalahoidon tarve nousussa Satakunnassa

Kuvituskuva: LS-arkisto

Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) kokoontui eilen arvioimaan Satakunnan koronatilannetta. Epidemiatilanne on heikentynyt edelleen Satakunnassa ja on tällä hetkellä Suomen toiseksi huonoin. Tilanteeseen vaikuttaa edelleen Rauman telakan laaja epidemia, siellä todetut tartunnat kattavat 40 % kaikista Satakunnassa kahden viikon aikana todetuista tartunnoista.

Viime viikolla todettiin 260 uutta tapausta, viime viikkoa edeltävällä viikolla 177 tapausta. Positiivisten näytteiden osuus on lähes seitsemän prosenttia kaikista otetuista.

Satasairaalassa hoidossa 11 covid-potilasta

Sairaalahoidon tarve Satakunnassa on lähtenyt nousuun, ja sen ennustetaan lähiviikkojen ajaksi edelleen hieman nousevan. Satasairaalassa on tällä hetkellä hoidossa 11 covid-potilasta, joista kolme on tehohoidossa. Perusterveydenhuollon yksiköiden vuodeosastolla on yksi potilas

Arvioidaan, että sairaalahoitoa tarvitsee tulevalla viikoilla 12–14 uutta potilasta, joista arviolta yhdestä kolmeen potilasta voi tarvita tehohoitoa. Tämä edellyttää Satasairaalassa jo erityisjärjestelyjä muun muassa henkilöstöresurssin varmistamiseksi. Ajanvaraustoimintaa ei kuitenkaan todennäköisesti vielä tarvitse peruuttaa. Myös kunnat ovat valmistutuneet hoitamaan perustason hoitoa vaativia covid-potilaita.

Neljä lasta ollut erikoissairaanhoidossa

Satakunnassa kaikkien erikoissairaanhoitoa tarvinneiden covid-potilaiden ikähaitari on laaja, 1–97 vuotta. Potilaita on kaikkiaan 113. Lapsia on ollut vain neljä, eikä heistä yksikään ole ollut vakavasti sairas.

Sairaalassa hoidettujen mediaani-ikä on 60 vuotta. Alle 60-vuotiaita on ollut 48 prosenttia. Valtaosa sairaalaan joutuvista on rokottamattomia, mutta mukana on nyt myös iäkkäitä henkilöitä, jotka ovat saaneet kaksi rokotusta.

Maskisuositus jatkuu muuta maata tiukempana

Toisen rokoteannoksen on saanut 70 prosenttia satakuntalaisista, ja määrä on kaksi prosenttiyksikköä pienempi verrattuna muuhun Suomeen. tavoitteena on saavuttaa 80 prosentin rokotekattavuus kahdella rokotteella lokakuun loppuun mennessä.

ATTR on tarkastanut alueellisia suosituksia heikentyneen epidemiatilanteen johdosta. Vaikean epidemiatilanteen vuoksi Satakunnan maskisuositus pidetään alueellisesti muuta maata tiukempana. Kun rokotuskattavuus paranee ja tartuntamäärät vähenevät, tiukemmasta maskisuosituksesta voidaan luopua. Asiaa arvioidaan uudelleen kahden viikon kuluttua.

Muihin rajoituksiin ei katsota olevan aihetta, sillä merkittävä osa alueen tapauksista on peräisin Rauman telakan ja edellisillä viikoilla akkutehtaan työmaan tapauksista.