Aukeaako Olkiluodon ovi Fennovoimalle?

Energiayhtiö Fortumista tulee todennäköisesti ydinvoimayhtiö Fennovoiman osakas. Vaikka Fortum ratkaisisi Fennovoimaa rasittavan omistuspohjaongelman, jää jälkimmäiselle vielä toinen paha pähkinä: käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus.

Olkiluodon loppusijoituslaitosta valmisteleva Posiva Oy on tähän saakka todennut tiukkasanaisesti, että saarelle päästetään vain yhtiön omistajien eli Teollisuuden Voiman ja Fortumin voimaloista tulevat ydinjätteet.

Näin on todettu myös paikallisesti Eurajoen kunnassa.

Lähtökohta muuttuu ratkaisevasti, jos Fortumista tulee Fennovoiman osakas. Yhtiöllä saattaisi olla täysi oikeus vaatia ainakin omaa osuuttaan vastaavan ydinjätemäärän loppusijoitusta Posivan tiloihin.

Valtiolta ja kunnalta tämä vaatisi tosin uuden periaatepäätöksen.

Voi kysyä, olisiko edes järkeä kuljettaa osa Hanhikiven voimalan jätteistä Olkiluotoon, jos lopuille pitää kuitenkin keksiä erillinen ratkaisu. 

Jos poliittinen paine kasvaa Fortumin tuoreen liikkeen myötä riittävän suureksi, voi tilanne muuttuakin lopulta radikaalimmin. Olkiluodon ovi saattaa alkaa raottua Fennovoiman kaikille jätteille.

Posivan loppusijoituslaitoksen periaatepäätös kattaa OL4:n ja Loviisa 3:n käytetyn ydinpolttoaineet.

Fortumilla ei ole laitokselleen edes periaatelupaa, ja Teollisuuden Voimankin lupa uhkaa vesittyä aikatauluun.

Olkiluodossa siis riittää kartoitettua kallioperää myös Fennovoiman jätteille. Poliittisen kallion louhinta on huomattavasti mielenkiintoisempaa. 

Kirjoittaja on Marva Median ympäristötoimittaja.