Aura-autoille riittää tänään töitä – Rauman katutoimessa ennustettu sankka pyry ei aiheuttanut erikoisvarautumista: "Menemme ihan samalla tyylillä kuin viimeiset kymmenen vuotta"

Päivystävän meteorologin mukaan lunta voi tiistain aikana tupruttaa Raumalla kolmisenkymmentäkin senttiä. Ajokeli lienee aamulla haastava.

Auraustyöt alkavat yöllä ja jatkuvat aina iltapäivään asti. Mika Salmi oli lähdössä takaisin töihin eli aura-autolla katuja putsaamaan kaupungin varikolta Isometsäntieltä maanantaina puoliltapäivin. Kuva: Juha Sinisalo

Kun tämä juttu julkaistaan tiistaiaamuna, lienee maa jo todella tukevasti lumen peitossa. Sunnuntai-illan lumipyry oli vasta esimakua, sillä tiistain vastaisena yönä maan länsiosaan on levittäytynyt voimakas lumisadealue.

Lumisadetta ryydittää voimakas tuuli. Näin asiaa ennakoi maanantaina iltapäivällä Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa.

– Pahimpana tilanne taitaa olla tiistaina aamuliikenteessä, kun lumisade on päällä ja lumi tuiskuaa tuulen mukana. Näkyvyys on varmasti huono ja kinostumista tapahtuu, Viljamaa toteaa.

Yhteensä liikkeelle liki 20 yksikköä

Viljamaan mukaan tuiskutus ja kinostuminen voi olla niin voimakasta, että auraajilla on täysi työ pysyä tahdissa mukana.

Rauman kaupungin katutoimen aurausvalmiudessa kova lumipyry ei kuitenkaan aiheuta varsinaisia poikkeustoimenpiteitä, vaan rutiini pysyy samana.

– Ei siinä ole mitään erikoista, vaan menemme ihan samalla tyylillä kuin viimeiset kymmenen vuotta, toteaa katutoimen työpäällikkö Jari Salminen.

Mitä tuo tyyli sitten käytännössä tarkoittaa?

– Yöllä kahden aikaan liikkeelle lähtee seitsemän tai kahdeksan yksikköä, ja arkiaamuisin työaikana siihen saadaan kymmenisen yksikköä lisää. Näin se suurin piirtein menee.

Tiistaina tupruttaa aamusta iltaan

Viime talvi oli niin lauha, että aurauskalusto ei lähtenyt liikkeelle kertaakaan. Nyt maanantain vastaisena yönä päästiin tositoimiin, ja niitä onkin nyt luvassa lisää.

Iiris Viljamaan mukaan lunta tupruttaa tänään käytännnössä koko päivän, joskin iltaa kohden sade heikkenee.

Kokonaisuudessaan lunta kertyy Viljamaan mukaan useita kymmeniä senttejä, Raumalla ehkä noin kolmisenkymmentä senttimetriä.

– Vielä keskiviikonkin puolella lunta näyttäisi riittävän. Loppuviikosta on sitten poutaisempaa, ja nollakelistä mennään perjantaina 15 pakkasasteen alapuolelle, Viljamaa toteaa.

Lumisade-ennusteet tarkassa seurannassa

Näyttää siis siltä, että auraajille riittää tänään töitä koko päiväksi, vaikka liikkeelle lähdetäänkin jo yöllä.

Kun yöllä aloittaa, on 12 tunnissa valmista. Jari Salmisen mukaan esimerkiksi sunnuntai-iltana satanutta lunta alettiin aurata yöllä kahdelta, ja iltapäiväkahdelta oli kutakuinkin valmista.

– Jos liikkeelle päästään vasta aamulla, muu liikenne vaikuttaa huomattavasti aurauksen kestoon, Salminen toteaa.

Oman haasteensa toki tuo se, että lunta sataa koko päivän. Katutoimessa ennusteita seuraillaan tarkkaan.

Kahden päivän jälkeen voi jo soittaa

Kadut aurataan Raumalla aurausjärjestyksen mukaisesti: ensin pääväylät ja pyörätiet, sitten vasta asuntokadut.

Palautetta kansalaisilta otetaan vastaan, mutta se ei sinällään vaikuta mihinkään.

– Kaikilla auraajilla on määrätyt alueet, joita hoidetaan ja sen mukaan mennään. Jos lähdetään välillä hoitamaan katu sieltä ja toinen täältä, se menee ihan vaan ajelemiseksi, tokaisee Jari Salminen.

Ihan samana päivänä ei vielä kannata lähteä soittelemaan.

– Jos tänään sataa lunta ja se on ylihuomenna vielä auraamatta, niin sitten kannattaa jo soittaa.

Salminen muistuttaa myös, että ylimääräiset tavarat ja kulkuneuvot tulisi siirtää pois kadunvarsilta auraamisen helpottamiseksi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut