Autoilijoiden huomiointikyky huolestuttaa motoristeja

Etenkin kolmion takaa ja vastakkaiselta kaistalta eteen kääntyvät autot huolestuttivat motoristeja Liikenneturvan ja Suomen Motoristit ry:n (SMOTO) kyselyssä. Omaa liikenneturvallisuuttaan motoristit parantavat ennakoinnilla ja turvallisella ajoasenteella.

Liikenneturvan ja SMOTOn kyselyyn vastanneiden moottoripyöräilijöiden ylivoimaisesti suurimmat huolenaiheet liittyivät autoilijoiden kykyyn huomioida motoristit liikenteessä sekä autoilijoiden ajokuntoon.

Kyselyyn vastanneet motoristit uskoivat liikenneturvallisuuden kohenevan eniten teiden kuntoa parantamalla sekä opettamalla ja muistuttamalla autoilijoita huomioimaan motoristit paremmin.

Autoilijoiden tekemät virheet, kuten huomiovirheet korostuivat motoristien listatessa liikenteen riskejä. Suurimmat riskit koettiin tilanteissa, joissa auto kääntyi eteen kolmion takaa tai vastaantulevalta kaistalta. Erityistä huolta kannettiin myös vaaratilanteista, joissa autoilija ei näe motoristia.

Myös autoilijoiden heikko ajokunto, rattijuopumus ja väsymys olivat yleisiä huolenaiheita.

- Moottoripyöräilijällä ei ole ympärillään auton suojaavaa koria. Siksi autoilijoilla on suuri vastuu motoristien ja muiden liikkujien turvallisuuden takaajana, sanoo koulutusohjaaja Toni Vuoristo Liikenneturvasta.