Auton katsastushinnoissa jopa kymmenien eurojen eroja – markkinajohtaja ei suostunut antamaan hintatietojaan

Katsastusasemaa kilpailuttamalla voi säästää jopa kymppejä jopa kaupungin sisällä. Kuva: Markus Spiske

Kuluttajaliitto vertaili katsastusasemien hintoja, ja tuli siihen loppupäätelmään, että asiakas voi säästää kymmeniä euroja kiinnittämällä huomiota katsastusajan varaustapaan.

Suurimmat erot löytyivät määräaikaiskatsastuksen ja päästömittausten paketeista, joissa varaustavasta riippuen hintaeroa oli jopa 47 euroa.

– Hinnoissa oli vaihtelua paikkakunnittain, mutta myös saman ketjun sisällä, kertoo Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell tiedotteen välityksellä.

Kuluttajaliitto vertaili yli 50 katsastusaseman hintoja 14 kaupungissa.

– Yllättävää oli se, kuinka paljon hintaan vaikuttaa varaako ajan netissä, puhelimitse vai ajaako katsastukseen ilman ajanvarausta.

Vertailussa löytyi yli kaksinkertaisia hintaeroja määräaikaiskatsastuksen ja päästömittauksen pakettihinnoista.

Vertailun halvin hinta oli 37 euroa nettiajanvarauksella ja kallein 84 euroa ilman ajanvarausta tai puhelinajanvarauksella.

Myös pelkän määräaikaiskatsastuksen hinnoista löytyi yli kaksinkertaisia eroja.

– Säästöjä on mahdollista saada tekemällä varaus netissä, vinkkaa Beurling-Pomoell.

Hintavertailussa mukana olleista asemista edullisimmat katsastusasemat olivat kaikki K1 Katsastus -ketjun asemia, joissa monelta asemalta saa määräaikaiskatsastuksen nettivarauksella alle kahdella kympillä.

Samoilta asemilta katsastuspaketin päästömittauksineen sai alle 40 eurolla.

Vertailun halvin hintataso oli Turussa.

Katsastuspakettien keskimääräiset hinnat olivat myös Seinäjoella ja Kuopiossa lähellä Turun hintatasoa.

Hämeenlinnan hintataso oli korkein mukana olleista paikkakunnista. Myös Oulu oli kärkisijoilla. Kallein yksittäinen hinta löytyi Espoosta. Samaan ketjuun kuuluvien katsastusasemien väliltä löytyi huomattaviakin hintaeroja eri puolilla maata.

Markkinajohtaja A-Katsastus kieltäytyi antamasta hintatietojaan.

Sen suhteellinen osuus Suomessa tehdyistä katsastuksista oli vuoden 2019 lopussa 21 prosenttia.

Yhtiö perusteli ratkaisuaan sillä, että katsastusalan hinnoittelu on vapaasti kilpailtua ja hinnat vaihtelevat paikkakunnittain ja jopa asematasolla.

– Juuri vapaasti hinnoitelluilla aloilla hintavertailun tekeminen on kuluttajan kannalta tärkeää, painottaa pääsihteeri Beurling-Pomoell.

Yhtiön mielestä kilpailevien asemien normaalihintoja olisi mahdotonta vertailla, sillä osa toimijoista esimerkiksi kertoo hinnan ilman viranomaisen valvontamaksua tai tarjoaa ilmaisen jälkitarkastuksen.

– Viranomaismaksu on pakollinen ja sen pitää aina sisältyä kuluttajalle ilmoitettuihin hintoihin, myös netissä, Beurling-Pomoell muistuttaa.

Yhtiöstä todettiin myös, että asiakkaat löytävät asemakohtaiset hinnastot yrityksen nettisivuilta, ja että päivä- ja ajoneuvokohtainen hinta selviää ajanvarausprosessin aikana.

– Kuluttajan tulee päästä vertailemaan hintoja luotettavasti palveluntarjoajien välillä ilman kankeita prosesseja. Toimiiko vertailun mahdollisuus käytännössä, jos hintatiedot ovat monen vaiheen takana, eikä toimijakaan niitä kysyttäessä ilmoita, kysyy Beurling-Pomoell.