Autotehtaan sankarille oma sarja: mersunrakentaja Topi Kauppisesta tehdään parhaillaan uutta dokumenttisarjaa

Savolainen verbaalikko nähdään myös Uudenkaupungin teatterin näyttämöllä Autotehdas-esityksessä.

Mikkelistä Uudenkaupungin autotehtaalle töihin tullut Topi Kauppinen muistetaan Tehtaan sankarit -dokumenttisarjasta, joka toi puheliaalle nuorellemiehelle jopa vuoden televisioesiintyjä -venlaehdokkuuden 2018. Nyt Kauppisen tarina jatkuu parhaillaan kuvattavassa Ylen Topi – nuoren miehen elämä -sarjassa.

Raisiossa asuva, autotehtaalla nykyään operaattorina työskentelevästä Kauppisesta tuli lyhyessä ajassa myös yrityksen pr-henkilö, joka on kiertänyt ympäri Suomea rekrytoimassa tehtaalle uusia työntekijöitä.

Nyt Kauppinen on mukana myös Uudenkaupungin teatterin uudessa Autotehdas-dokumenttiteatteriesityksessä.

Homma vähän paisui

Kauppisen elämä on kokenut suuren muutoksen siitä kun työttömyyteen tuskastunut autonasentaja päätti hakea toiselle puolelle Suomea töihin. Villeimmissä kuvitelmissakaan hän ei nähnyt itseään autotehtaan mannekiinina saati televisioesiintyjänä.

– Savolaisia haukutaan patalaiskoiksi, mutta itse olen kyllä sytyttänyt montaa rautaa tuleen. Lähdin Mikkelistä hankkimaan elantoni mersujen kokoamisella. Homma on paisunut siitä niin positiivisessa kuin myös hieman stressaavassakin mielessä parempaan suuntaan. Matkalle on tosin mahtunut menetyksiäkin, mutta oman itsenäistymisen ja aikuistumisen kannalta kaikki kokemukset ovat olleet hienoja, Kauppinen sanoo.

Nuorenmiehen potretti

Kauppinen kuvaa itsestään kertovaa dokumenttisarjaa henkiseksi jatkoksi Tehtaan sankareille, päähenkilö on sama, samoin työporukka.

– Edellisen sijaan nyt keskitytään yhteen henkilöön. Sarja nappaa sellaisen kohdan nuoren miehen elämästä, jota ei ole aiemmin käsitelty muualla kuin ehkä Uuno Turhapurossa tai Pekko Aikamiespojassa, Kauppinen hörähtää.

Sarjassa käsitellään hänen mukaansa kuitenkin vakavia asioita nuoren miehen elämästä, se ei ole "kuparinruskeaksi paahtuneen adoniksen leveilyä mersun rakentamisesta kerätyillä rahoilla."

– Sarjassa otetaan koppi muun muassa siitä, kun eron jälkeen myydään unelma-autoa, miten kämppä-asiat saadaan hoidettua ja millaista on seurustelun helppous ja helvetti. Mutta ei tämä tietenkään pelkkää suomalaista selkään ruoskintaa ole.

Esimerkin voimalla

Kauppinen toivoo, että dokumenttisarja voimaannuttaisi suomalaisia nuoria miehiä.

– Sarjassa käsitellään asioita, jotka koskettavat muitakin kuin minua.

Hän ei näe itseään roolimallina, mutta toivoo, että voisi vaikuttaa omalla esimerkillään.

– Että joku syrjäytymisvaarassa oleva, jolla ongelmat painaa päälle eikä elämä tunnu menevän mihinkään, näkisi, että toi äijähän tuolla puhuu omista ongelmistaan, minäkin siis voin.

Kauppinen tietää, mitä on olla työtön ja ajautua velkakierteeseen. Nyt asiat alkavat olla mallillaan; työ autotehtaalla ja sen tuomat esiintymiset ovat johtaneet siihen, että talous on tasapainottumassa.

Hengenvetoa ja muutama rööki

Vaikka esiintymiskokemusta oli jo takana, ihan siltä istumalta Kauppinen ei itsestään kertovaan dokumenttiin lähtenyt.

– Kun mulle eka kerta soitettiin, ajatus oli, että en välttämättä lähde tämmöistä tekemään. Onnistuivat vetämään höplästä kun sanoivat, ettei tätä ole ennen tehty, hän hymyilee.

Oman elämän avaaminen dokumenttisarjaan on välillä ollut vaikeaa. Synkimpinä hetkinään Kauppinen myöntää halunneensa mieluummin mököttää rauhassa kuin käsitellä oman elämänsä hankalia paikkoja.

– Mutta sitten vain vedettiin välillä henkeä ja ehkä muutama rööki.

Omana itsenä näyttämöllä

Omana itsenään Kauppinen nähdään kevään mittaan myös Uudenkaupungin teatterin näyttämöllä. Hän astuu näyttämölle Autotehdas-esityksen toisella puoliajalla; tarinoi työstään yhdessä autotehtaan entisen työntekijän Antti Kotilaisen kanssa.

– Räplään tietokonetta ja höpöttelen omiani. Ohjaaja Jari Luolamaa sanoi mulle, että tämä on näytelmä, mutta ei näytelmä, hiffaatko. Esityksen harjoitteleminen onkin ollut virkeä kokemus, käytännössä ei tarvitse näytellä mitään ja lavalla olo muistuttaa kotona olemista.

Kesken harjoitusjakson, viime syksynä, tuli takaisku, sillä tehdas ilmoitti lomautuksista, jotka vaikuttivat suuresti mielialaan.

– Moni ehdotti, että mee takaisin Savoon, mutta mulle se olisi ollut väärä suunta. Se elämän korjaava asia, työ, jota ei ollut Savossa, oli täällä.

Lomautukset peruttiin tämän vuoden alussa.

Topi – nuoren miehen elämä tulee ensi syksynä Yle Areenaan ja siitä tehdään versio myös Yle 1:een. Sarjan on käsikirjoittanut ja ohjannut Tommi Ketonen.

Autotehtaan tarinassa kohtaavat nykypäivä ja historia

Suomen suurimmasta tehtaasta ja sen historiasta kertova Autotehdas saa ensi-iltansa Uudenkaupungin teatterissa 1.2.

– Esitystä autotehtaasta oli pyydetty minulta kauan, mutta mietin pitkään, miten lähtisin tekemään sitä, sanoo esityksen käsikirjoittaja ja ohjaaja Jari Luolamaa.

Näytelmän sijaan ohjaaja puhuu dramatisoidusta luennosta ja tositeatterista. Esitys keskittyy kahteen ajanjaksoon, tehtaan perustamiseen sekä sen uuteen nousuun.

Näyttämöllä muistellaan myös Uudenkaupungin mustaa perjantaita vuonna 1992, jolloin kaikki tehtaan yli 1 000 työntekijää lomautettiin ja kaupungin työttömyysaste pompahti yli 34 prosentin.

Esitys ei teatterin mukaan tuo päivänvaloon uusia paljastuksia, mutta harva esimerkiksi tietää sen, miten tehdasta yritettiin ajaa väkisin konkurssiin.

Käsikirjoitus eli ihan viime hetkeen saakka, ja mukaan otettiin myös viimesyksyiset lomautukset, jotka kuitenkin tämän vuoden alussa peruttiin.

Ennen väliaikaa näyttämöllä nähdään näyteltyjä kohtauksia autotehtaan historiasta. Tunnetut henkilöt esiintyvät omilla nimillään ja dialogi perustuu tosiasioihin.

– Väliajan jälkeen koko homma laitetaan uusiksi, Luolamaa sanoo.Estradille nousee kaksi sukupolvea autonrakentajia, Topi Kauppinen edustaa uutta ja Antti Kotilainen vanhaa. Yhteistä heille on se, että molemmat ovat tulleet muualta. Kauppinen muutti länsirannikolle Mikkelistä, Kotilainen aikanaan Kivijärveltä Keski-Suomesta.

Heidän lisäkseen tapahtumia taustoittaa Uudenkaupungin Sanomien pitkäaikainen päätoimittaja Matti Jussila, joka on juuri kirjoittanut autotehtaan ammattiosaston 50-vuotishistoriikin.

Kahden työntekijän puheenvuoroissa tulee selkeästi esille yhteiskunnallinen muutos. Kotilainen oli aikanaan tehtaan ay-aktiiveja. Työntekijöiden edunvalvonta teetti paljon työtä.

– Tehtaalla oli ruvettu vain tekemään autoja, eikä siellä ollut neuvottelukulttuuria. Puutteita oli molemmin puolin ja paljon vastakkainasettelua, Kotilainen muistelee.

Kauppiselle monet sellaiset asiat, joita Kotilaisen sukupolvi ajoi, sen sijaan ovat nykyään itsestäänselvyyksiä.

Autotehtaan ensi-ilta Uudessakaupungin teatterissa 1.2.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut