Autotehtaan työntekijät kansoittavat päivystyksen Uudessakaupungissa

Uudenkaupungin kaupunki ei osannut varautua autotehtaan väkimäärän mukanaan tuomaan palvelutarpeen kasvuun. Kuva: Rob Orthen/Lääkäriliitto

Uudenkaupungin terveydenhuolto on ruuhkautunut tämän vuoden aikana pahasti. Kuormittavuutta ovat lisänneet Valmet Automotiven autotehtaan työntekijät, joita on riittänyt erityisesti päivystyksessä sekä mielenterveys- ja päihdeyksikössä. Myös neuvolapalveluissa on ollut vilskettä entistä enemmän.

– Kaikesta huolimatta kyseessä on kuitenkin positiivinen ongelma, vaikka se kohdistuukin vahvasti näihin korjaaviin palveluihimme, Uudenkaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen vahvistaa.

Rantanen myöntää, ettei kaupunki osannut ennakoida palvelutarpeen mahdollista kasvua. Ensi vuoden talousarviossa muuttunut tilanne pyritään kuitenkin huomioimaan, sillä autotehtaan työntekijämäärä tulee todennäköisesti edelleen kasvamaan.

Autotehtaalle on rekrytoitu yli 2 000 henkeä. Yhteensä työntekijöitä on jo lähes 4 000. Pelkästään eri kielien kirjo on valtava, sillä tehtaan sisällä puhutaan yli 40 eri kieltä.

Ulkomaalaisten tulo kaupunkiin on tuonut mukanaan tulkkipalvelutarpeen myös terveydenhuollon puolella.

– Kiirettä on pitänyt esimerkiksi neuvolassa, jossa käy nyt paljon ulkomaalaistaustaisia perheitä. Ulkomaalaiset lapset näkyvät kasvavana määränä myös sivistyspalvelujen puolella päiväkodeissa ja kouluissa.