Avi: Tilat saavat aueta ja yleisöäkin saa tulla tilaisuuksiin puolet maksimimäärästä – Rauman kaupunki päättää tilanteesta maanantaina, viikonlopusta voi kysyä erikseen

Uuden päätöksen mukaiset rajoitukset tulevat voimaan heti huomisesta alkaen. Kaupunki linjaa muutosten vaikutuksista maanantaina.

| Päivitetty

Lounais-Suomen aluehallintovirasto (avi) ei anna huomisesta alkaen uutta asiakas-, osallistuja- ja odotustilojen väliaikaista sulkemista koskevaa päätöstä. Avi kertoo asiasta perjantai-iltapäivänä julkaistussa tiedotteessa.

Nyt annettu päätös koskee sisätiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Niihin voi jatkossa osallistua korkeintaan 50 prosenttia eli puolet suurimmasta osallistujamäärästä, joka tilaan on salittua ottaa.

Päätös tulee voimaan Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa lauantaina 29. tammikuuta ja on voimassa 15. helmikuuta asti.

Päätös ei koske ulkotiloja lainkaan, joten yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestäminen on jatkossa mahdollista ilman henkilömäärärajaa ulkotiloissa.

Suljetut tilat saa avata

Uusi päätös vapauttaa kaikki aiemmin suljetuiksi määrätyt liikunta-, urheilu-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettävät tilat. Ne voidaan jatkossa pitää osallistujille auki yleisölle, asiakkaille ja muille osallistujille, kunhan tilojen terveysturvallisesta käytöstä huolehditaan.

Voimaan jää edelleen määräys, joka velvoittaa tilojen hallinnoijat ehkäisemään lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä. Velvoitteen voi toteuttaa toimijan itse harkitsemilla keinoilla, esimerkiksi porrastuksilla, osallistujamäärän rajaamisilla tai sijoittamalla toiminta- ja oleskelupaikat riittävän etäälle toisistaan.

– Nopeasti tarttuvia omikronmuunnoksia on vaikea enää jäljittää tiettyihin tiloihin, joten vastuu tartuntojen välttämisestä siirtyy yhä vahvemmin tilojen omistajille, tapahtumien järjestäjille ja niissä asioiville henkilöille yksilöille itselleen. Sallituissakin tapahtumissa on siis syytä välttää turhaa liikkumista käytävillä ja kohtaamispaikoissa, eli pysytellä omalla paikallaan, jos vain mahdollista, sanoo tiedotteessa johtaja Heikki Mäki Lounais-Suomen aluehallintovirastosta.

– Sisätiloissa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa on riski tartuntaryppäiden syntymiseen, liittyen suoraan tilaisuuksiin osallistuvien ihmisten määrään ja sitä kautta lähikontaktien mahdollisuuteen. Tämän vuoksi sisätilojen tapahtumiin on vielä tarpeen kohdistaa rajoituksia, Mäki jatkaa.

Kaupunki käsittelee ensi maanantaina

Rauman kaupunki kertoi pian avin päätöksen jälkeen käsittelevänsä rajoituksia koskevia muutoksia maanantaina 31. tammikuuta.

Länsi-Suomi tavoitti sivistystoimialan johtaja Soile Stranderin ja vs. liikuntatoimenjohtaja Ari Rajamäen perjantaina iltapäivällä kommentoimaan asiaa.

Stranderin mukaan kaupungin päätöksen venyminen maanantaihin johtuu siitä, että kaikkia tiloja koskevat päätökset halutaan tehdä ja tiedottaa yhdellä kertaa.

– On eri asia avata yksittäinen paikka. Kaupunkiorganisaatiossa tällaisella päätöksellä on vaikutuksia melkoisen moneen paikkaan niin liikunnan kuin kulttuurinkin puolella, ja toimeenpano ottaa aina aikansa, Strander sanoo.

Länsi-Suomen tietojen mukaan muun muassa urheiluseuroissa on ollut epätietoisuutta siitä, voiko viikonlopun tapahtumiin ottaa yleisöä.

Ari Rajamäki sanoo, että muun muassa Pallo-Iirot ovat olleet aiheesta yhteydessä koskien viikonloppuna järjestettävää junioriturnausta.

– Jos seuralla on sellainen tilanne, että viikonloppuna pitäisi saada johonkin tapahtumaan yleisöä, niin kyllä se varmasti saadaan onnistumaan, Rajamäki sanoo.

Juttua päivitetty Soile Stranderin ja Ari Rajamäen kommenteilla 16.25. Myös otsikkoa muutettu.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut