Avin määräys: U:gin jätevedenpuhdistamon purkuputki siirrettävä kauemmas merelle

Vakka-Suomen Vesi pitää siirtoputki-investointia kohtuuttomana hyötyyn nähden. Tapauksessa on yhtymäkohtia JVP-Euraan ja Eurajokeen.

| Päivitetty

Vakka-Suomen Veden on siirrettävä Uudenkaupungin Häpönniemen jätevedenpuhdistamonsa purkuputki nykyiseltä paikaltaan selvästi kauemmas merelle.

Näin määrää Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) tuoreessa päätöksessään. Se koskeen puhdistamon laajennuksen ympäristölupaa, jota käsiteltiin lähes puolitoista vuotta. Purkupaikan siirto on puolestaan ollut pöydällä lähes vuosikymmenen, ja asiaa on palloteltu lupaviranomaisen ja hallinto-oikeuden välillä.

Paikka siirrettävä viimeistään 2026

Nykyinen puhdistettujen jätevesien purkupaikka sijaitsee Uudenkaupungin edustalla, ja Vakka-Suomen vesi haki lupaa jatkaa vesien purkua samassa paikassa jatkossakin.

Puhdistamoa on vastikään laajennettu, ja avi katsoi, ettei nykyinen paikka sovellu puhdistettujen jätevesien purkamiseen. Virasto kuvaa purkupaikkaa matalaksi, saarten ja pengerten rajoittamaksi merenlahdeksi, jonka läheisyydessä on vakituista ja vapaa-ajan asutusta.

– Aluehallintoviraston näkemyksen mukaan nykyinen purkupaikka ei sovellu käsiteltyjen jätevesien johtamiseen nykyisellä (vuosi 2020) eikä vuodelle 2035 arvioidulla vesistökuormituksella, avi toteaa päätöksessään.

– Purkupaikan siirtäminen sekoittumisolosuhteiltaan parempaan vesimuodostumaan on välttämätöntä nykyisen purkualueen vesimuodostuman tilan, kuormituksen ja heikkojen sekoittumisolosuhteiden vuoksi.

Myös Varsinais-Suomen ely-keskus katsoi viiime vuonna antamassaan lausunnossa, että vesistön hyvän ekologisen tilan tavoite vaarantuu merkittävästi, jos jätevesikuormitus nykyiseen paikkaan jatkuu.

Vakka-Suomen Vesi olisi halunnut aikalisän

Avi määräsi purkupaikan siirrettäväksi aiemmissa selvityksissä esille tulleille Hylkimyksenaukolle tai Liesluodon-Korsaaren edustalle vuoden 2026 loppuun mennessä. Hakemus tästä on tehtävä viimeistään maaliskuun lopussa 2023.

Vakka-Suomen Veden mielestä siirtovaatimus on kuitenkin kohtuuton.

Yhtiön mukaan siirron toteutus vaatisi noin 5-10 kilometrin uuden purkuputken, jonka investointikustannus olisi 10-22 miljoonaa euroa. Siirron vaikutus olisi yhtiön mukaan lisäksi kyseenalainen, ja siksi asiassa tulisi sen mielestä ottaa 5-10 vuoden aikalisä.

– Pitäisi odottaa vähintäänkin viisi vuotta ja tarkkailla, miten nykyiset puhdistamon tehostustoimet tulevat vaikuttamaan purkupaikan lähivesimuodostumien tilaan lähivuosina, yhtiö toteaa.

Korvausasia ratkaistaan myöhemmin

Häpönniemen niin sanottu asukasvastineluku on keskimäärin 59 000 ja päiväkohtaisesti jopa 86 000, kun edellisen ympäristöluvan aikana asukasvastineluku oli 40 000. Lisäksi puhdistamon tulovesikuorma kasvaa voimakkaasti tämän vuosikymmenen aikana.

Avi painottikin päätöksessään, että puhdistamon ja eri purkupaikkavaihtoehtojen merkitystä merialueen tilaan tulee tarkastella pitkällä aikavälillä.

Puhdistamossa käsitellään U:gin kunnallisten jätevesien lisäksi muun muassa merkittävä osa Pyhärannan ja Laitilan viemäriverkostojen jätevesistä sekä Kustavin, Taivassalon ja Vehmaan yhdyskuntajätevedet. Lisäksi puhdistamolle tulee runsaasti erilaisia teollisuusjätevesiä.

Päätöstä, mahdollista valitusta hallinto-oikeuteen sekä oikeuden käsittelyä seurataan todennäköisesti mielenkiinnolla muun muassa Euran suunnalla, jossa on kiistelty pitkään JVP-Euran puhdistamon purkuvesien päästämisestä Eurajokeen ja erityisesti mahdollisesta purkupaikan siirrosta esimerkiksi mereen.

Avi ratkaisee Häpönniemen jätevesien purkamisesta aiheutuneiden haittojen korvaamista koskevan asian erikseen myöhemmin. Asiasta on jätetty lukuisia muistutuksia.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut