Kuvat: Vapaa pääsy toteutuneita puutarhaunelmia ihailemaan Rauman seudulla

Anitta Valtolan kasvihuoneessa on yllättäviä istutuksia. Valtolan vasemmalla puolella on komeisiin mittoihin kasvanut banaanikasvi, jonka hän sai pienenä taimena viime vuonna äitienpäivälahjaksi. Kuva: Jere Grönberg

Avoimet puutarhat -päivä, jota vietetään koko Suomessa, tarjosi vapaan pääsyn lähes kymmeneen puutarhakohteeseen Raumalla ja lähiseudulla.

Anitta ja Esa Valtolan puutarhassa Euran Mannilassa näkyy rohkeus kokeilla uutta. Kasvihuoneissa viihtyvät harvinaiset lajit, kuten banaani, päärynämeloni, vesimeloni, persikka, bataatti ja viinirypäleet. Lakkaa varten on perustettu ämpäriin oma pieni suo, jossa marjalla on mukavat oltavat.

Hyönteishotellit antavat suojaa pölyttäjille. "Ne tarjoavat hyvän talvehtimispaikan esimerkiksi kovakuoriaisille", lisäsi Reea Vuori. Kuva: Jere Grönberg

Reea Vuori myöntää, ettei tarkkojen etukäteissuunnitelmien laatiminen puutarhaa varten sovi hänelle.

– Mies on sanonut, että piirrä suunnitelma paperille, mutta minä ennemmin kokeilen erilaisia vaihtoehtoja. Ne voi sitten vaihtaa, jos ne eivät toimi, Reea kuvaili.

Villa Wuoren puutarhassa on hyödynnetty paljon kierrätettyä materiaalia. Kasvihuone on rakennettu vanhoista ikkunoista, jotka saatiin Reean entiseltä työpaikalta.

Idean grillikatoksen omaperäiseen seinäratkaisuun Niina Koivula sai Pinterestistä. Kuva: Jere Grönberg

Myös Niina Koivula arvostaa vanhaa ja käytettyä puutarhan ja piharakennusten kaunistamisessa.

– Kaverit tietävät minun olevan melkoinen hamsteri, joten he kysyvät minulta, haluanko tavaran ennen kuin he heittävät sen pois, sanoi Koivula nauraen.

Niina Koivulan puutarhassa Kollassa on panostettu erityisesti piharakennuksiin.

Villa Wuori. Kuvat: Jere Grönberg Villa Wuori Villa Wuori Villa Wuori Niina Koivulan puutarha Niina Koivulan puutarha Niina Koivulan puutarha Niina Koivulan puutarha Niina Koivulan puutarha Niina Koivulan puutarha Niina Koivulan puutarha Anitta ja Esa Valtolan piha Anitta ja Esa Valtolan piha Anitta ja Esa Valtolan piha Anitta ja Esa Valtolan piha Anitta ja Esa Valtolan piha Anitta ja Esa Valtolan piha Anitta ja Esa Valtolan piha

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.