"Bensiiniä oli levitelty vessassa lattiasta kattoon" – Vasta kuukauden ajan kauppiaana toiminut Jarkko Kuikka yllättyi ilkivallan määrästä Eurajoella

Nuoriso on aiheuttanut vahinkoa Eurajoella niin K-Supermarketin kuin kunnankin omaisuudelle. Kauppias ja sivistysjohtaja peräänkuuluttavat vanhempien vastuuta.

| Päivitetty

Sähkötupakan sauhua vessatiloissa. Irti revittyjä WC-pöntön osia ja paperitelineitä. Pitkin pöytää sotkettu kokonainen vesimeloni.

K-Supermarket Eurajoen Portin tilat ovat joutuneet monenlaisen ilkivallan uhriksi. Viimeisin älynväläys oli jo aidosti vaarallinen.

– Bensiiniä oli levitelty vessassa lattiasta kattoon. Siinä on jo vähän tulipalovaaraakin, varsinkin kun tiloissa on loisteputkivalaisimet, huokaisee kauppias Jarkko Kuikka.

Kuikalla ja hänen vaimollaan Emilia Kuikalla on takanaan melko tarkalleen kuukausi K-Supermarket Eurajoen Portin kauppiaina.

Ilkivalta on asia, joka on päässyt yllättämään heidät.

– Se on ollut kyllä yllättävänkin suuressa roolissa. Emme osanneet etukäteen valmistautua siihen, että tällaista jouduttaisiin kohtaamaan, Jarkko Kuikka toteaa.

Suurin osa nuorista käyttäytyy asiallisesti

Ei kauppiaspariskunta silti voivottelemaan ole jäänyt. ”Kovat keinot” piti ottaa käyttöön: kaupan WC-tilat pysyvät tällä hetkellä suljettuina iltakuuden jälkeen.

– Jonkun verran on pyritty antamaan nuorisolle siimaa, mutta kyllä nyt näyttää siltä, että tiukka linja on pakko ottaa, Kuikka sanoo.

Kyllä: nuorisoa se on, joka ilkivaltaan kaupalla syyllistyy. Kuikka ei kuitenkaan halua leimata ketään. Hän muistuttaa, että valtaosa nuorista on fiksua porukkaa, ja nuoret ovat tervetulleita kauppaan.

– Ääri-ilmiöt keskittyvät valitettavasti hyvin pieneen nuorten ryhmään, ja heidän osaltaan puuttumiskynnyksemme on nyt tosi alhaalla.

Tunnistetut tekijät ovat sovittaneet syntejään

Puututtu onkin, ja tekijöitä on saatu kiinni. Ei tosin WC-ilkivaltaa tehneitä, mutta esimerkiksi piha-alueella paikkoja sotkeneet nuoret tunnistettiin.

– Se tapahtui tässä viikko takaperin. Olimme vanhempiin yhteydessä, ja he ottivat asian vakavasti. Pojat tulivat sitten sovittamaan syntejään eli siivoamaan jälkensä, Kuikka kiittelee.

Ennaltaehkäisevänä toimena WC-tilojen sulkemisen lisäksi kauppa aikoo puuttua piha-alueella tapahtuvaan kokoontumiseen.

– Varsinkin viikonloppuiltaisin nuorisoa kokoontuu kaupan edustalle. Tällä hetkellä emme voi sitä sallia, ja tulemme siihen puuttumaan.

Kuntoportaat nyt pimeänä iltaisin

Nuorten tekemä ilkivalta on puhuttanut Eurajoella tällä viikolla muutenkin. Kunnan sivistysjohtaja Vesa-Pekka Leino julkaisi kunnan Facebook-sivulla tiistaina ilmoituksen, jonka mukaan Eurajoen kunnan kuntoportaiden valaistus poistetaan toistaiseksi käytöstä jatkuvan ilkivallan vuoksi.

– Jokaviikkoisiin korjauksiin ei ole järkeä käyttää resursseja ennen kuin ilkivaltaongelma on ratkaistu. Piirivartionnista huolimatta emme ole pystyneet ilkivaltaa estämään, päivityksessä todetaan.

Leino kertoo Länsi-Suomelle, etteivät kuntoportaat ole ainoa paikka, jota on sotkettu.

– Kiinteistöihin kohdistuvaa ilkivaltaa on ollut, esimerkiksi graffitien maalausta muun muassa ministadioneilla. Kun tekijöitä on saatu kiinni, heidän kanssaan on käyty paikkoja siivoamassa.

Sekä kauppa että kunta ilmoittavat kaikki vahingonteot poliisille. Leino kiitteleekin poliisin Ankkuri-tiimiä, joka työskentelee nimenomaan nuorten kanssa.

”Tehtävämme on ohjata oikeaan suuntaan”

Vesa-Pekka Leino itse on tehnyt töitä nuorten kanssa esimerkiksi harrastustoiminnassa koko ikänsä.

– Sillä tavalla lasten ja nuorten hyvinvoinnista huolehtiminen on minulle sydämen asia sen lisäksi, että se on tietysti virkatehtävä. Aikuisina meidän tehtävämme on ohjata heitä oikeaan suuntaan, Leino sanoo.

Yksin kunta tai viranomaiset eivät kuitenkaan pysty nuoria kasvattamaan, vaan tärkein tuki tulee kotoa, lasten vanhemmilta, Leino sanoo.

Kauppias Jarkko Kuikka on samaa mieltä.

– Kyllähän se sieltä kotoa lähtee. Toivotaan, että nuoret oppivat arvostamaan ja kunnioittamaan myös muiden omaisuutta, Kuikka toteaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut