Biolan uusii lannoitetuotantoaan suurinvestoinnilla

Biolanin tontilla alkaa jälleen tapahtua, kun lannoitetuotanto uudistetaan. Esa Urhosen ilmakuva vuodelta 2012.

Biolanin lannoitetuotannon uudistus on alkanut kesäkuussa. Ensimmäisessä vaiheessa uusitaan hygienisointireaktorit ja poistokaasupesurit sekä korjataan pelletöinti, toisessa vaiheessa kuivausteknologia päivitetään ympäristöystävälliseksi, eli siirrytään öljystä biokaasuun ja aurinkoenergiaan.

Kokonaisinvestointi on 7,5 miljoonaa euroa. Uusitussa tehtaassa valmistuu lannoitteita suomalaisille pelloille, joilla viljellään esimerkiksi perunaa, porkkanaa, hernettä ja pinaattia.

Uusia rakennuksia reaktoreille ja pesurille tehdään 1 200 neliötä. Kompostireaktorin kapasiteetti kasvaa lähes 200 prosenttia. Kuivauskapasiteettia tulee ensimmäisen vaiheen valmistumisen jälkeen 5 000 tonnia ja pelletöintikapasiteettia 10 000 tonnia.

– Työkoneet saapuivat tontille kesän kuluessa ja valmista saadaan vielä tämän vuoden loppupuolella. Ensimmäisessä vaiheessa tuotantokapasiteetti kaksinkertaistuu ja sen kustannusarvio on 2,8 miljoonaa euroa. Toisen vaiheen kustannusarvio on 4,7 miljoonaa euroa. Päätös toisen vaiheen toteutuksen ajankohdasta tehdään ensi vuonna, Biolan Groupin toimitusjohtaja Teppo Rantanen kertoo tiedotteessa.

Toinen vaihe on tarkoitus aloittaa ensi vuoden syksynä, jolloin rakennetaan uusi kuivaamo. Suursäkkituotteet tehdään jatkossa uudella linjalla ja pelletöinti yhdellä isolla laitteistolla. Pelletöintikapasiteetti nousee 20 000 tonniin, samoin kuivauskapasiteetti. Öljy jää historiaan ja tilalle tulevat uusiutuvat energiamuodot.

– Toisessa vaiheessa tuotannon kapasiteetti lähes nelinkertaistuu, Rantanen toteaa.

Biolanilla nähdään suuri potentiaali avomaan vihannes- ja juuresviljelyssä.

– Eri kasvit suosivat erilaisia ravinteiden suhteita. Pinaatti ja porkkana eivät pärjää samoilla ravinteilla. Sama pätee vaikkapa perunaan ja herneeseen. Laajennamme tuotevalikoimaamme kymmeneen tuotteeseen, joista pääosa on luomuviljelyyn soveltuvia. Tavoitteemme on, että investoinnin avulla Biolan Group saavuttaa viiden vuoden päästä seitsemän miljoonan euron vuosittaisen lisämyynnin, Rantanen kertoo.