Black Week voi viedä rahat: huijariverkkokauppojen erottaminen saattaa olla vaikeaa, pankki varoittaa

Verkkokaupassa on syytä olla varuillaan sekä rikollisten että oman kulutuskäyttäytymisensä suhteen. KUVA: arkisto/Pekka Lehmuskallio (kuvamanipulaatio)

Ostosjuhlaksi kuvattu Black Week voi koitua odottamattoman kalliiksi kuluttajalle. Rahat voivat pahimmillaan päätyä rikollisille.

OP:n arjen talouden palveluista vastaava johtaja Masa Peura muistuttaa, että todelliseksi liian hyvältä vaikuttava tarjous on usein juuri sitä. Sen sijaan kyse voi olla verkkohuijauksesta.

– Huijariverkkokaupat ovat tänä päivänä todella ammattitaitoisesti rakennettuja ja niiden erottaminen luotettavien joukosta saattaa olla vaikeaa, Peura toteaa tiedotteessa.

Erityisen varovainen pitää hänen mukaansa olla pienten ja tuntemattomampien verkkokauppojen kohdalla. Kaupan uskottavuutta voi arvioida muun muassa sen mukaan, onko sen yhteystiedoissa kerrottu esimerkiksi katuosoite ja puhelinnunero. Myös muiden kuluttajien kokemuksia kannattaa haarukoida vaikkapa keskustelupalstoilta.

Lisäturvaa voi saada maksamalla ostokset luottokortilla. Sillä tehtyjä hankintoja suojaa kuluttajansuojalain mukainen ostoturva, jonka avulla esimerkiksi saapumatta jääneestä tuotteesta voi hakea korvausta luottokorttiyhtiöltä.

Ostohuumassa on syytä muistaa myös muut verkon rahaliikenteeseen liittyvät turvallisuustekijät, kuten korttitietojen syöttäminen vain salatun yhteyden kautta. Vaara verkkopalvelutunnusten kalasteluyrityksistä kannattaa myös pitää mielessä.

– Kuluneen vuoden aikana OP:n asiakkaiden huijausyritykset ovat selvästi lisääntyneet.

Oman talouden riskiraja voi ylittyä myös kuluttajan oman ostohuuman vuoksi, ilman ulkoisia huijausyrityksiä. OP-ryhmän mukaan esimerkiksi ostosviikon perjantai Black Friday lisää Suomessa käytettyjä euroja 25 prosentilla normaaliin päivään  verrattuna. 

Tarjousviidakossa saattaa päätyä harhaan.

– Omaa taloudenhallintaa huomioiden on itärkeää puntaroida etukäteen, ostaako hyödykkeen aitoon tarpeeseen, Peura vinkkaa.