Crusell-viikolla ollaan fantasian pauloissa

Festivaalin esiintyjänimiä ovat muun muassa Helena Juntunen, Pepe Willberg ja pelimusiikin bändi Game Music Collective.

Crusell-viikon taiteellinen johtaja Tuulia Ylönen valitsi kesän musiikkifestivaalin teemaksi fantasian.

– Tuntuu siltä, että yhä useammin mieli kaipaa irtiottoa nykypäivän yhteiskunnan ahdistavasta tilanteesta. Kautta aikojen ihminen on käyttänyt fantasiaa apuna paetakseen arjen huolia, Ylönen kirjoittaa tiedotteessa.

Teema tulee näkymään ja kuulumaan sekä esitettävien kappaleiden nimissä että itse musiikissa.

Klassista sekä kevyttä

Järjestyksessä 38. musiikkiviikko tuo 27.7.–3.8. joukon huippumuusikoita kesäiseen Uuteenkaupunkiin. Kamarimusiikkikonserttien lisäksi festivaalilla kuullaan muun muassa musiikkia videopeleistä ja Pepe Willbergin ilmaisen ulkoilmakonsertin Lyhtyjen yönä.

Fantasiateemaiset kappaleet ovat esillä erityisesti Uudenkaupungin kirkoissa järjestettävissä kamarimusiikkikonserteissa, joissa kuullaan muun muassa Robert Schumannin, Benjamin Brittenin ja August Klughardtin fantasiateoksia.Kamarikonserttisarjan tähtenä loistaa sopraano Helena Juntunen, joka esiintyy solistina kolmessa konsertissa. Näihin lukeutuu myös festivaalin päätöskonsertti.

Kirkon kellot kumajavat

Avajaispuhalluksena kuullaan erikoisuus, kappale Natura 1, joka on sävelletty käyrätorvelle ja kirkon kelloille. Teoksessa soivat uuden kirkon kellot.

Klassisen ohella festivaali tarjoaa myös kattauksen kevyttä musiikkia. Pepe Willbergin piknikkonsertin lisäksi ohjelmassa on konserttitanssit Uudenkaupungin työväentalolla Juha Hostikan johtaman Dallapé-orkesterin tahdeissa.Erityisesti nuorille on suunnattu Game Music Collective Bandin konsertti, jossa kuullaan musiikkia muun muassa Final Fantasysta ja Halosta. Lapsiperheille on tarjolla oma konsertti, jossa kuullaan yleisöäänestyksellä valittuja tutuimpia lastenlauluja Täti Monikan ja Pingviiniorkesterin säestyksellä.

Viikon päätöstä juhlitaan yhdessä päätöskaronkassa kaupunginlahden rannassa.

Crusell-viikolla järjestetään jälleen puupuhaltimien mestarikursseja, jotka on suunnattu instrumenttien aktiivioppilaille.Yleisö pääsee kuulemaan mestarikurssien opiskelijoita pääsymaksuttomissa Päivän puhalluksissa torilla ja neljässä konsertissa seurakuntakeskuksessa. Kurssien opettajat esiintyvät useassa konsertissa pitkin viikkoa.

Tavoitteena kasvu

Crusell-viikko valmistuu 250 000 euron budjetilla. Kesälle tavoitellaan viime vuotta suurempaa yleisömäärää.

– Viime kesä ei ollut menestys ja yleisömäärää halutaan kasvattaa, toiminnanjohtaja Petri Hatakka kertoo.

Konsertteihin houkutellaan Tuulia Ylösen mukaan erityisesti uusikaupunkilaisia ja lähiseudun asukkaita.

– Edelleen suurin osa konserteissa kävijöistä tulee Helsingistä, Ylönen sanoo.

Festivaalille myytiin viime vuonna reilut 3000 lippua.

Crusell-viikko järjestetään 27.7.–3.8. Uudessakaupungissa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut