Darude ottaa kantaa alakouluikäisten pelaamiseen ja somettamiseen

Sandstorm-hitillään maineeseen noussut Darude eli Ville Virtanen kirjoitti Facebook-päivityksen, joka on saanut yli 7 600 tykkäystä ja jaettu yli 3000 kertaa. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Hinnerjokelaislähtöinen Darude eli Ville Virtanen otti tiistaina Facebookissa napakasti kantaa tunteita herättäviin aiheisiin: lasten älylaitteiden käyttöön sekä somekäyttäytymiseen.

8-vuotiaan pojan isä päätti avautua lapsensa kertoman ja omien kokemustensa pohjalta. Tykkäyksiä on kertynyt tähän mennessä yli 7 600 sekä jakoja yli 3 300.

- 8-vuotiaan (tai 6v, 7v, 9v jne) ei kuulu pelata paljon vanhemmille tarkoitettua väkivaltaista peliä, jossa snaipataan, teurastetaan tai vaikka teilataan autolla ihmisiä.

Tuon ikäinen ei Virtasen mielestä pysty erottamaan oikeaa vaaratilannetta pelistä.

Hän ei ymmärrä vanhempia, jotka sallivat rajoittamattoman älypuhelimen käytön.

- Esimerkiksi YouTubessa voi törmätä vaikkapa ’It’-elokuvaan, aitoihin terroristien tekemiin kurkunkatkaisuvideoihin, mässäileviin hainpuremavideoihin, joissa ihmisen raajat ja suolenpätkät lentelevät, (kaikenlaiseen) pornoon.

8-vuotias ei ole Virtasen kokemuksen mukaan valmis käsittelemään sosiaalisessa mediassa ilkeää arvostelua ja ryhmistä ulos sulkemista. Lapset eivät osaa myöskään varoa pedofiilien ansoja.

Virtanen toteaa, että on ruutuaika- ja pelityyppinatsi.

- Meidän pitää uskaltaa olla epäsuosionkin uhalla vanhempia, jotka laittavat kaikki rajoitukset puhelimeen tai ottavat laitteet kokonaan pois suurimmaksi osaksi aikaa ja antaa lasten ”tylsistyä” niin paljon, että alkavat kipinöimään jotain oikeaa luovaa tekemistä. Puhelin voi olla pelkästään puhelin.

Päivityksestä on uutisoinut keskiviikkona aiemmin ainakin Ilta-Sanomat.