Datakeskusta ajava Fortum sai aluevarauksensa – Rauma ostaa lisää maata lähiseudulta

Koilliselta teollisuusalueelta ei ole nyt tarjolla vastaavankokoisia noin 80 hehtaarin ehjiä alueita.

Fortum on saanut pyytämänsä suunnitteluvarauksen 78 hehtaarin maille Rauman kaupungilta. Maat sijaitsevat Rauman Koillisella teollisuusalueella Jaakonkurun lähellä.

Suunnitteluvaraus on voimassa 31.12.2025 asti. Osapuolet päättävät varauksen jatkamisesta erikseen, jos alueen suunnittelu on edennyt asetettujen tavoitteiden mukaisesti.

Fortum varaa maa-alueen datakeskusinvestointia varten. Yhtiö ilmoitti viime viikolla, että sen ei ole tarkoitus investoida itse datakeskukseen vaan edistää investoinnin toteutumista (LS 11.1.).

Fortum Power and Heat Oy maksaa aluevarauksesta kaupungille vuosittain 10 000 euron varausmaksun. Fortumin varaamalle alueelle pitää vielä laatia asemakaava.

Kaupunki ja Fortum neuvottelevat myöhemmin erikseen luovutettavan tontin lopullisesta laajuudesta, rakentamisvelvoitteesta, rakentamisen mahdollisesta vaiheistuksesta, maanvuokrasta ja tontin myyntihinnasta.

Lisäkaupoilla lähellä

Fortumille varattu maa-alue sijoittuu Vuorenalhontien ja Kuivassuontien välimaastoon. Rauma on samalla päättänyt hankkia myös lisämaata Koilliselta teollisuusalueelta.

Yhteensä noin 41 hehtaarin suuruinen alue sijaitsee Perkkotien tuntumassa melko lähellä Fortumin varausaluetta.

Kaupunginhallitus päätti, että 386 000 euron maakaupat solmitaan yksityisen ostajan kanssa. Ostettavan tilan nimi on Kierilä.

Kaupunginhallitus katsoi, että maa-ala rajoittuu monin osin kaupungin jo entuudestaan omistamiin maa-alueisiin ja tukee näiden jatkokäyttöä. Enimmälti kyse on kalliopohjaisesta maasta, jolla ei kasva erityisen runsasta puustoa.

Yhtä suuria ei ole

Rauman kaupunki omistaa Koilliselta teollisuusalueelta eli valtatie 8:n, Koillisväylän ja valtatie 12:n väliin jäävältä alueelta noin 700 hehtaaria maata.

Maanmittausinsinööri Ari-Pekka Asikaisen mukaan kaupungilla ei ole nyt tarjolla vastaavan noin 80 hehtaarin suuruisia suorakulmaisia alueita kuin Fortumille varattu alue.

– Mutta vierekkäin sijaitsevilta maa-alueilta löytyy muutamia useiden kymmenien hehtaarien vaihtoehtoja, Asikainen kertoo.

Asikaisen mukaan näiden alueiden luovutus vaatii vielä asemakaavaprosessia selvityksineen. Pohjalla on kuitenkin lainvoimainen osayleiskaava.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut