Demarit marssivat murskavoittoon Satakunnassa – Raumalta läpi viisi demaria

"Kattava edustus ympäri maakuntaa on yksi onnistumisen edellytys uusissa aluevaltuustoissa. Lisää luottamusta, kun valtuutettujen joukossa on tuttuja kasvoja, joita on helpompi lähestyä", sanoo SDP:n Satakunnan piirin puheenjohtaja Harri Lehtonen. Hän meni itse heittämällä läpi.

| Päivitetty

Raumalta demarit sai aluevaltuustoon viisi edustajaa. Satakunnan äänikuningatar Kristiina Salosen lisäksi Sari Seimelän, Erja Starckin ja Mirja Ylijoen läpimeno varmistui jo hyvissä ajoin ääntenlaskun edetessä. Pekka Wallenius sai jännittää loppuun saakka.

Raumalaisista Maarit Pirinen, Juha Viitala, Rainer Lehti, Anne Holgeri ja Carita Virtanen selvisivät varavaltuutetuiksi tässä järjestyksessä.

Eurajoen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ilona Sjöman keräsi melkein 900 ääntä ja meni yli komeasti yli valintariman jo alkuillasta.

Demaripiirin puheenjohtaja Harri Lehtonen ja raumalaiskansanedustaja Kristiina Salonen esittelivät pääministeri Sanna Marinille Vanhaa Raumaa viime keväänä. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Euran kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Lehtonen sai niin ikään komean potin, lähes 900. Se takaa demaripiirin puheenjohtajalle vahvan aseman tulevissa neuvotteluissa luottamuspaikkojen jaosta.

– Tuntuu hyvältä sydänalassa, kun on tuollainen äänimäärä. Nostan nöyrästi hattua äänestäjile, sanoo Lehtonen.

Piirin puheenjohtajana hän pitää kuitenkin ehdottomasti tärkeimpänä SDP:n äänisaalista. Se on erinomainen.

– Vetää aika hiljaiseksi. Satakunta on perinteisesti demarimaakunta, mutta yli 30 prosentin kannatus on aivan huikea! Olemme saamassa 22 paikkaa, kun ennuste oli 18, kommentoi Lehtonen ennakkoäänitulosten julkaisun jälkeen.

Lopulta SDP:n kannatus asettui 28 prosenttiin, jolla sai 20 valtuustopaikkaa. Puolue oli  ylivoimainen ykkönen maakunnassa. Kokoomus ja keskusta jäivät alle 20 prosentin.

Demarit menestyi Pyhäjärviseudulla hyvin. Lehtosen lisäksi euralainen Maaret Vainio meni kirkkaasti läpi. Säkyläläinen Juha Nummela oli viimeisen valittavan paikalla ennakkoäänten jälkeen, mutta putosi varapaikalle.

– Näyttää siltä, että Pyhäjärviseudulla on haluttu keskittää ääniä tietyille kärkiehdokkaille. Kattava edustus ympäri maakuntaa on yksi onnistumisen edellytys uusissa aluevaltuustoissa. Lisää luottamusta, kun valtuutettujen joukossa on tuttuja kasvoja, joita on helpompi lähestyä, arveli Lehtonen.

Länsi-Suomen tulospalvelusta on helppo varmistaa väit todeksi. Esimerkiksi raumalaisen Mirja Ylijoen äänet tulivat valtaosin Raumalta. Ja nitä tuli paljon. 

– Sikäli en ole yllättynyt, että olen 20 vuotta toiminut sote-puolella ja mielestäni puolustanut perusoikeuksia. Ihmiset ovat fiksuja, kun he arvostavat näissä vaaleissa alan kokemusta ja näkemystä, sanoi Rauman sote-valiokunnan puheenjohtaja Ylijoki.

– Aluevaltuustoon tarvitaan ihmisiä, jotka tietävät mistä puhutaan. Rahaa tulee olemaan käytössä vähemmän kuin kuuluisi käyttää. Siksi itse en ole luvannut kenellekään mitään muuta kuin että pyrin neuvottelemaan parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Ylijoen mielestä aluevaltuustossa ei parane olla sarvikuono, vaan yhteistyökykyinen.

– Ei sinne tappelemaan mennä, vaan sopimaan ja luomaan uutta. Näen paljon mahdollisuuksia, mutta ihan selvää on, ettei kerralla valmista saada.

Kaikkien ehdokkaiden äänimäärät kunnittain ja äänestysalueittain löydät täältä:

https://ls24.fi/uutiset/aluevaalien-tulospalvelu-2021#/06

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut