Denniksen biisi tanssittaa kohta globaalisti – raumalainen Dennis Etike opiskelee lääkäriksi Riiassa, valmentaa lääkikseen pyrkiviä Suomessa ja tekee edm-musiikkia

Vuoden lopulla tuli täysosuma: musiikkituottajan GO!-kappaleen julkaisee kanadalainen Big Fish Recordings.

Oman musiikin tekeminen on lääkäriopintojen ja työelämän takia ollut Dennise Etikellä välillä tauolla, mutta musiikin saralla hän näkee paljon tavoiteltavaa. Se, että oman biisin julkaisee kanadalainen levy-yhtiö, on Etikelle iso juttu. GO!-biisi tulee ulos 28.1.

Dennis Etike sanoo aina olleensa ihminen, joka ei anna periksi, jos joku asia kiinnostaa. Ja musiikin tekemiseen hänellä on aina liittynyt isoja unelmia. Niinpä Etike päätti kokeilla onneaan kanadalaiseen levy-yhtiö Big Fish Recordingsiin, joka tunnetaan Zeddin ja Diego Mirandan kaltaisten huipputiskijukkien biisien julkaisijana.

– Löysin levy-yhtiön etsiessäni Bass- ja Electro House -musaa, otin selvää heistä ja ajattelin, että koetetaanpa tonne.

Etike lähetteli levy-yhtiöön demoja ja saikin vastauksen, että kappaleissa on kyllä potentiaalia, mutta teknisellä tasolla pitäisi vielä petrata.

Isoja unelmia

Viime marraskuussa lopulta onnisti: levy-yhtiö näytti GO!-kappaleelle vihreää valoa ja se julkaistaan 28.1.

– Ihan huikeaa, sillä tämän levy-yhtiön kautta on mahdollisuuksia ihan hulluihin asioihin.

Toiveena olisikin, että oma biisi soisi jonkun tunnetun nimen radioshow´ssa. Sitä kautta on hänen mukaansa mahdollisuus tavoitella suuria yleisöjä.

GO! on sekoitus elektronisen tanssimusiikin tyylejä eri aikakausilta. Kappale syntyi alun perin kokeilun tuloksena.

–Siinä on mukana vanhempaa, uudempaa ja tosi tuoretta klubimusiikkia. Biisi lähti rullaamaan kuin itsestään kun löysin kappaleeseen sopivat lauluraidat, Etike kuvailee.

Euroopan ulkopuolelle

Dennis Etike ei ole edm-musiikin tekemisessä mikään keltanokka, sillä hän on tuottanut yhdessä toisen raumalaisen dj-tuottajan Matti Kahikon kanssa useita kappaleita saksalaiselle levymerkille. Mutta Euroopan ulkopuolelta jalansijan saaminen on kova juttu, josta Etike on innoissaan.

Musiikintekijänä 29-vuotias lääketieteen opiskelija on itseoppinut. Kiinnostus heräsi yläkouluikäisenä, ja mukaan kuvioihin tulivat dj-keikat. Ensimmäinen on jäänyt mieleen, se oli Raumalla Bar Hovissa.

– Hauskaa, ajattelin, että saan soittaa klubi- ja yökerhomusaa, mutta eka toivebiisi oli ranskalaisen vaihto-opiskelijan toivoma Frontside Ollie, se oli aika kaukana siitä mitä kuvittelin soittavani, Etike hymyilee.

Vuosien myötä keikkoja sateli enemmän ja sittemmin niitä on ollut myös opiskelukaupungissa Riiassa, jossa Etike opiskelee lääkäriksi neljättä vuotta.

Oman musiikin tekeminen on opiskelujen ja työelämän takia ollut välillä tauollakin.

– On vaikeaa löytää aikaa etenkin nyt kun olen opintojeni tärkeimmässä vaiheessa.

Silti hän näkee myös musiikin saralla tavoiteltavaa.

– Koko ajan pitää kehittää omaa tyyliään.

Rauman pienet piirit

Raumalta on parin kolmen viime vuoden aikana putkahdellut paljon nuoria, etenkin elektronisen musiikin tekijöitä. Etisestä on hienoa, että Rauman kokoisesta kaupungista löytyy niin paljon musiikillisesti lahjakkaita ihmisiä. Se olisi hänen mukaansa hyvä noteerata kulttuuripuolellakin ja ohjata rahaa esimerkiksi johonkin oikeasti kovaan kouluttajaan.

Rauma on Etiken mukaan kaupunki, jossa nuorilla on vähän yhteistä tekemistä, mutta toisaalta tilaa ja aikaa keskittyä siihen, mikä oikeasti kiinnostaa.

– Ja kun jotain tekee sydämellä, tulokset ovat kovia.

Edm-musiikin piirit ovat kaupungissa pienet, ja Etiken mukaan porukka kyllä tietää jos joku osaa jotain. Hänelle itselleen yhteistyöllä Matti Kahikon kanssa oli iso merkitys.

– Se innosti ja antoi uskoa omaan tekemiseen.

Yksi suuri inspiroija löytyy vuosien takaa kouluvuosilta: musiikinopettaja Anne ”Ama” Mattila.

– Ama antoi tehdä omia juttuja ja sai kiinnostuksen musateknologiaan heräämään.

Etike ei ole opiskellut musiikkia sitten kouluaikojen, mutta on hakenut ja hakee edelleen oppia Internetistä.

– Olen yrittänyt kaivaa netistä suomenkielistä tutoriaalia musiikin teoriasta, mutta en ole löytänyt sellaista, jossa näkökulma olisi luovassa ja uuden tekemisessä.

Weekend ja RMJ ois kiva

Parin viikon päästä julkaistava Go!-kappale valmistui kuukaudessa, toisinaan aikaa voi mennä enemmänkin.

– Edm-musiikin maailmassa tekninen osuus on iso, pitää olla samaan aikaan säveltäjä, miksaaja, masteroija ja tuottaja. Säätämistä voi tehdä turhautumiseen saakka. Hyvä biisi on Etiken mukaan joko melodisesti tarttuva tai sitten rytmiltään tanssittava. Toki se voi olla molempia. Hänelle itselleen sanoituksilla ei ole suurta merkitystä.

– Musatuottaja kuuntelee musiikkia eri tavalla kuin kuuntelija, kiinnittää huomion tiettyihin elementteihin. Itse tykkään kuunnella taustoja ja jos siihen saa päälle hienon laulun, kokonaisuus on täydellinen.

Tulevaisuuden suhteen Etike on realisti. Kaikki edm-artistit haluavat hänen mukaansa Belgian Boomissa järjestettyyn Tomorrowlandiin tai Ultra Music Festivaaleille Yhdysvaltoihin.

– Mun unelma on Weekend -festivaali Helsingissä ja toki RMJ olisi kiva myös.

Kertauksen vuoksi: mikä Rauman musabuumi?

Raumalta tulee juuri nyt paljon nuoria musiikintekijöitä.

Rap-artisti Williamin eli Ville Virtasen Penelope palkittiin viime vuonna Emmalla, se oli vuoden 2020 striimatuin kappale: 23 miljoonaa kuuntelukertaa. Kappale on Spotifyn kaikkien aikojen pisimpään listaykkösenä pysynyt suomalaiskappale.

Penelopen tuottajat ovat raumalaiset Anselmi Ala-Kaila, tuottajanimeltään Aitio ja Joel Suhonen, Joe L.

Ala-Kaila tuottaa myös Samuli Heimon (Samuli Horjanheimo) kappaleet. Myös Heimo on kolmella kappaleellaan rikkonut miljoonan striimin rajan Spotifyssa. Heimolta ilmestyi viime elokuussa single ja musiikkivideo Hyppää veteen. Aiemmin artistilta ovat ilmestyneet kappaleet Ikaros sekä Anna lämpöö. Raumalaisen haastattelussa viime vuonna Heimo kertoi, että oma albumi on suunnitteilla tälle vuodelle.

Lilbro-taiteilijanimeä käyttävä rap-artisti Viljami Julkunen on niin ikään Raumalta.

Omaa esikoisalbumiaan valmistelee myös iskelmäpoppia tekevä Neili eli Jaana Airikka, jolta tuli viime vuonna ulos kaksi singlejulkaisua. Neili tekee kappaleensa itse, tuottaja on Mika Saloranta.

Dennis Etikeä kiinnostaa erityisesti lääketutkims

Denniksen sukunimen Etike takaa paljastuu turkkilainen isä, äiti on kotoisin Raumalta. Raumalainen Dennis sanoo olevansa ”henkeen ja vereen”, vaikka on välillä asunut muualla.

Muualla hänen pitäisi olla nytkin, mutta opinnot lääketieteellisessä Riiassa hoituvat koronan takia ainakin tammikuun ajan etänä.

Etike on päättelemässä neljättä vuottaan kuuden vuoden lääkäriopinnoissa.

– Kova koulu ja kova kuri, mutta voiton puolella ollaan. Kesäkandin hommia pitää ryhtyä katsomaan heti kun luvat ovat kunnossa.

Etäopiskelu sopii hänen mielestään huonosti lääkäriopintoihin, jossa aidoilla potilaskontakteilla on iso merkitys.

– Nyt opiskellaan käytännössä vain teoriaa.

Lääketieteen opiskelijaksi Etike on päätynyt pitkän tien kautta: hän opiskeli ensin kolme vuotta kemiaa Jyväskylässä.

Opintojen kautta avautui työpaikka lääketieteen pääsykokeisiin valmistaville valmennuskursseille, joilla hän edelleen opettaa erityisesti kemiaa, mutta myös fysiikkaa ja biologiaa.

Ilman valmennuskurssejakin lääketieteelliseen pääsee, mutta helppoa se ei ole.

– Kilpailu on kovaa. Taso nousee, kun parempia ja parempia hakijoita tulee koko ajan lisää.

Riiaan ei kuitenkaan haettu pääsykokeilla, vaan lukiotodistuksella, motivaatiokirjeellä ja suosittelijoilla.

Latvia on jo mennyt Viron ohi suomalaisten lääketieteen opiskelijoiden suosikkiopiskelumaana.

Etikeä kiinnostaa kliininen farmakologia, lääkkeiden kehittäminen ja tutkimus.

– Se on luovaa ja tarjoaa mahdollisuuden keksiä tai löytää jotain täysin uutta.

Tutkimuksessa ja kehityksessä osana pitkää’’ ja monniammatillista projektia kulminoituisi hänen mukaansa ”ihanteellisesti lääkäriyteen kuuluva halu auttaa muita”.

– Kehittämällä uuden lääkkeen olisi mahdollista vaikuttaa suotuisalla tavalla suoraan kansanterveyteen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut