Design ja kirppis yhdistyvät Jamin poikamiesboksissa – katso kuvat

Työtilassa seisova vastaanottotiski, naulakko ja lamppu ovat puuseppä-ystävän käsialaa. Kuvat: Juha Sinisalo

Keltainen pienkerrostalo Vanhan Rauman kupeessa näyttää kutsuvalta. Suuret ikkunat antavat jo kadulle asti vihiä siitä, että alakerran kolmion omistaja on nähnyt vaivaa saadakseen oman tyylinsä näkyviin.

– Muutin tähän vuosi sitten pääsiäisenä. Olen viihtynyt todella hyvin. Tämä on tällainen poikamiesboksi, Jami Määttänen kertoo esitellessään viihtyisää kotiaan.

Ensivilkaisulla voisi luulla, että huoneisto on täysin remontoitu. Näin ei kuitenkaan ole.

– En ole rakentanut täällä mitään, ainoastaan purkanut. Olen poistanut laminaatteja, maaleja ovista ja vanhan lattian sain hyvännäköiseksi maalaamalla. Yksi seinistä oli levytetty umpeen, joten siitä revin levyt pois ja putsasin hirret, jotka saivat jäädä näkyviin.

Asunnosta tekee erikoisen myös se, että siinä on sekä asuintilat että työtila samassa. Urheiluhierojana toimivalle Jamille asiakkaiden viihtyvyys on ensisijaisen tärkeää.

– En halua peittää hienoja ikkunoita, mutta tietysti asiakkaita pitää ajatella. Siksi olen hankkinut sermejä ja verhoja, joilla voin erotella työtilan muusta asunnosta.

Jami kertoo viihtyvänsä hyvin kodissa, jonka sisustuksessa yhdistyvät uusi ja vanha. Olohuoneen huomiopiste on valkoinen sähköflyygeli, jonka äärellä Jami viettää lähes päivittäin aikaa.

Sisustuksessa Jami on käyttänyt pääasiassa mustaa, valkoista ja puun eri sävyjä. Erilaiset lamput ja huonekalut sointuvat hienosti yhteen ja olohuoneen nurkkaa koristaa sähköflyygeli.

Näky on kuin suoraan sisustuslehdestä.

– Sisustus on sekoitus kotimaista designia ja kirppistä. Esimerkiksi olohuoneen nahkatuolin ostin kirppikseltä 20 eurolla. En silti yritä olla mikään sisustaja, vaan hankin tänne sellaisia asioita, joista pidän.

Jami myöntää kuitenkin, että on hakenut muutamia ideoita Pinterestistä. Häntä huvittaa, kun vieraat kyselevät, ovatko lamput kallista designia, vaikka ne olisivat peräisin rautakaupasta.

– En tiedä sisustamisen sääntöjä, mutta ymmärrän sen päälle, mikä näyttää ja tuntuu laadukkaalta. En halua ostaa huonoa, mutta en myöskään osta kalleinta mahdollista. Sohvatyynytkin ostin siksi, koska ne näyttivät ja tuntuivat kivoilta. Ne ovat olleet yksi parhaimpia ostoksiani. Olivat ne kyllä kalliitakin, mutta sen tajusin vasta kassalla, Jami nauraa.

Asuntoon kuuluu myös alakerta, jonne on myöhemmin tulossa pesutilat ja kodinhoitohuone.

Jami haaveilee vanhanaikaisista kierreportaista ja autotallin kunnostamisesta, mutta kaikki aikanaan.

– Yläkerrassakin on vielä paljon, mitä pitäisi tehdä. Mutta ne ovat pikkujuttuja, eivät mitään kiireellisiä. Ei sen priimaa tarvitse olla, kunhan kaikki toimii.

Asunto ja työpaikka

  • Kolmio pienkerrostalossa Vanhassa Raumassa, 75 m2.
  • Valmistumisvuosi 1924.
  • Asunnon yhteydessä myös työtila.
  • Sisustuksen päävärit: musta, valkoinen, puu.
  • Paras paikka kotona: merellistä tunnelmaa henkivä makuuhuone, jossa tummat seinät ja pimennysverhot.