Diakoniatyön kampanja haluaa tavoittaa yksinäiset – "Yksinäisyys on monimuotoinen ongelma"

Rauman seurakunta lanseeraa Huomaa minut! -kampanjan. Sen tarkoitus on tarjota keskusteluapua yksinäisyyttä kokeville.

Diakoniatyöntekijät Piritta Räsänen (vasemmalla), Ulla Forsman ja Pia Erake toivovat, että kampanjan avulla diakoniatyöntekijät voivat auttaa yhä useampaa yksinäistä ihmistä.

Rauman seurakunta aloittaa Huomaa minut! -kampanjan, jolla se haluaa tuoda esille diakoniatyön tarjoamaa keskusteluapua ja tukea.

– Jo ennen korona-aikaa oli havaittavissa sellaista kehitystä, että yksinäisyydestä on tulossa yhteiskunnallinen ongelma. Koronasta johtuneet rajoitukset ja eristäytyminen ovat entisestään pahentaneet ongelmaa, sanoo diakoniatyöntekijä Pia Erake Rauman seurakunnasta.

Ihmisten auttaminen on diakoniatyön perustoimintaa. Kampanjalla halutaan tehdä sitä näkyvämmäksi kaikille.

– Yksinäisyys on monimuotoinen ongelma. Meille saa soittaa tai laittaa sähköpostia, jos siltä tuntuu. Tämä on oikeasti matalan kynnyksen palvelu, Erake sanoo.

Parisuhteessakin voi kokea yksinäisyyttä

Seurakunnan viestintäpäällikkö Kanerva Kuisma huomauttaa, että yksinäisyys tuli esiin jo juuri ennen korona-aallon iskemistä tehdyssä kyselyssä raumalaiselle.

– Kävi ilmi, että yksinäisyyttä voi kokea, vaikka sosiaaliset verkostot olisivat tiiviit. Parisuhteessa tai perheessäkin elävä voi kokea yksinäisyyttä, Kuisma sanoo.

Diakoniatyöntekijä Ulla Forsman tähdentää, että sosiaalisen median maailman kontaktit eivät välttämättä riitä kaikille.

– Kaivataan sitä elävää keskustelukumppania, Forsman sanoo.

Huomaa minut! -kampanjassa tuodaan myös esille diakoniatyön asiakkaiden kokemuksia. Diakoniatyöntekijät toivovat, että auttavat muitakin hahmottamaan, minkälaista apua on saatavilla.

– Pienetkin teot, kuten kadulla vastaantulijalle hymyileminen tai kaupan kassatyöntekijän kanssa keskusteleminen voivat auttaa, Kanerva Kuisma sanoo.

Selvitys: joka neljäs kokee yksinäisyyttä

Pia Erake toteaa, että diakoniatyön tarkoitus on auttaa kaikenlaisissa elämäntilanteissa oleville ja kaikenikäisille. Hän viittaa SPR:n tammikuussa tekemään yksinäisyysbarometriin, jonka mukaan joka neljäs kokee yksinäisyyttä.

– Yksinäisyyttä on opiskelijoiden piirissä ja ihan perheiden sisälläkin, Erake sanoo.

Korona-aika ja tuoreimpana Ukrainassa jylläävä sota ovat Erakkeen mukaan lisänneet ahdistuneisuutta ja yksinäisyydenkin tunnetta.

– Ukrainan tilanteen takia on jo tullutkin yhteydenottoja. Ihmisillä voi olla vanhempien tai isovanhempien kautta muistoja sodasta, ja tämä tuo ne pintaan, Erake sanoo.

Vaihtoehtoina puhelu tai sähköposti

Seurakunnan diakoniatyön puhelinnumero on 044 769 1218. Puhelin kiertää seurakunnan diakoniatyöntekijöillä.

Pia Erake kertoo, että numerosta tavoittaa diakoniatyöntekijän pääsääntöisesti virka-aikaan, mutta muuhunkin aikaan tavoittaminen on mahdollista.

– Kaikkiin soittajiin otetaan yhteyttä, jos puheluun ei ehditä vastata, Erake sanoo.

Soittamisen lisäksi myös sähköpostin lähettäminen on mahdollista. Diakoniatyön sähköposti on rauman.diakonia@evl.fi.

– Joillekin puhuminen voi tuntua liian vaikealta. Sähköpostia voi käyttää, jos kirjoittaminen tuntuu helpommalta, Erake sanoo.

Erake muistuttaa, että diakoniatyöntekijän kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia. Yhteyttä voivat ottaa niin evankelisluterilaisen kirkon jäsenet kuin kirkkoon kuulumattomatkin.

– Keskustelut lähtevät ihan ihmisen tarpeista. Hengellisiä ei tarvitse jutella, jos ei halua.

Rauman seurakunnan diakoniatyön puhelinnumero on 044 769 1218 ja sähköposti rauman.diakonia@evl.fi

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut