Dialyysihoidossa Raumalla käynyt sairastui koronaan – uusia sairastumisia ei ole todettu

Kyseessä on ympärivuorokautisen hoivan piirissä oleva potilas, joka on nyt sairaalahoidossa.

Satakunnassa ei ole maanantain jälkeen todettu uusia koronainfektiotapauksia laajasta näytteenotosta huolimatta.

Satasairaala tiedotti tiistaina maanantai-iltana todetusta uudesta COVID-19 tapauksesta.

Tapauksella ei ole yhteyttä aiempiin tartuntoihin. Kyseessä on ympärivuorokautisen hoivan piirissä oleva potilas, joka käy dialyysihoidossa Raumalla. Potilas on sairaalahoidossa.

Potilas on saanut tartunnan todennäköisesti asuinpaikassaan, dialyysissa tai matkalla sinne. Tartunnanlähteen selvittelemiseksi kaikilta yksikön asukkailta ja henkilökunnalta on otettu koronanäytteet. Näitä henkilöitä on yhteensä 35, eikä uusia tapauksia ole todettu.

–Asuinpaikassa ei ole menossa aktiivista epidemiaa, mutta mahdollisten uusien tapauksien varalta paikassa noudatetaan erityisiä varotoimia 14 vuorokauden ajan, sanoo Satasairaalan infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä asiaa koskevassa tiedotteessa.

Tartunta tullut laitokseen vierailijalta?

Myös Rauman dialyysin siitä potilasryhmästä, joita on hoidettu samaan aikaan potilaan kanssa sekä koko potilasta hoitaneesta henkilökunnasta on otettu näytteet. Kaikki näytteet ovat negatiivisia.

Lisäksi koko kotisairaalan henkilökunta on tutkittu, eikä uusia tapauksia ole löytynyt.

Näytteet on otettu myös potilasta tartuttavuusaikana (12.7 – 20.7) kuljettaneelta neljältä taksinkuljettajalta. Kolmen henkilön vastaukset puuttuvat vielä, mutta kaikki henkilöt ovat oireettomia.

Sekä potilaan hoitopaikassa, että Rauman dialyysiyksikössä on kiitettävästi noudatettu sairaanhoitopiirin ohjeistusta suojaimien käytöstä.

– Tämä pienentää merkittävästi epidemian riskiä ja karanteenien tarvetta. On mahdollista, että tartunta on tullut laitokseen vierailijan mukana.

Suojainten käyttö laitoksessa jatkuu ja altistuneet kohortoidaan tarkoituksenmukaisesti. Vierailuja yksikössä joudutaan rajoittamaan 3.8. saakka.

Rauman dialyysiyksikössä ei ole ollut tarvetta henkilökunnan karanteeneihin, vaan toiminta jatkuu suojaimia käyttäen.

Jatkotartunnat ovat epätodennäköisiä

Kuusi altistunutta dialyysipotilasta hoidetaan erillään muista potilaista varotoimia noudattaen. Taksikyyditykset hoidetaan yksilökuljetuksina.

Sekä taksinkuljettajia että altistuneita potilaita ohjeistetaan käyttämään suu-nenäsuojuksia kyydityksen aikana. Erityiset varotoimet jatkuvat dialyysissa 1.8. saakka.

Jatkotartunnat dialyysiyksikössä ovat mahdollisia, mutta melko epätodennäköisiä.

Koronaviruksen esiintyvyys on Satakunnassa edelleen matala, tapauksia on varmistettu kaikkiaan 66. Esimerkiksi pääkaupunkiseutuun verraten Satakunnassa tapauksia on ollut väkilukuun suhteutettuna alle kymmenesosa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut