Donald Trump kävi Raumalla laivakaupoilla - näyttelijävaimo näytti poseeraamisen mallia

Hanseatic Lontoossa. Kuva Hapag-Lloyd Cruises.

Lukijamme kysyi mahtaako olla toimituksen tiedossa, että Donald Trump kävi vaimonsa Marla Maplesin kanssa helikopterilla Raumalla vuonna 1991.

Asia piti tietenkin selvittää.

Society Adventurer palaamassa koematkallaan Raumalle.

Totta on, että Trump kävi katsomassa Rauma-Repolan rakentamaa Society Adventurer-risteilijää. Se oli jäänyt telakkayhtiön käsiin saksalaisen tilaajan rahapulan takia.

Ilkka Kontto vahvistaa tarinan, mutta latistaa sitä vähän: Trump ei tullut Raumalle helikopterilla.

– Olin Toivosen Villen kanssa vieraita Helsingin lentokentältä noutamassa. Trump kysyi ensimmäiseksi eikö meillä ole helikopteria Raumalle menoa varten. Tähän keksin silloin jonkin hätävalheen, miksi tulimme autolla vastaan. Onneksi meillä silloin oli sentään Cadillac, vaikkakin vähän pientä mallia. Kelpasi kuitenkin, kertoo Kontto.

Helsingissä amerikkalaisvieraille esiteltiin Sally Albatros.

– Sitten otettiin tarpeelliset valokuvat, jolloin Marla näytti miten poserataan, muistelee Kontto.

Hänen mukaansa Trump ja Maples nukkuivat takapenkillä suurimman osan matkasta Raumalle.

– Olivat väsyneitä pitkän lennon jälkeen. Eipä taidettu siinä monta sanaa vaihtaa.

Neuvotteluissa Kontto ei mukana ollut, mutta muistaa Reko Aalto-Setälän kertoneen, että Trump pyysi Raumaa maksamaan matkakustannukset.

– Reko oli kohteliaasti kieltäytynyt sillä perusteella, että jos ei ole varaa matkustaa, niin ei ole myöskään varaa laivaa ostaa.

Lukijan mukaan laiva on kooltaan sen verran pieni, että siitä olisi saatu vähällä muutostyöllä yksityisloistojahti. Kontto on toista mieltä. Hän arvelee, ettei risteilijästä olisi privaattijahtia saanut, vaikka olisi isonkin remontin tehnyt.

USA:n mahdollinen seuraava presidentti?

Donald Trumpilla oli talousvaikeuksia juuri noihin aikoihin. Hän joutui myymään loistojahtinsa Trump Princessin, jonka hän oli ostanut vain jokunen vuosi aiemmin. Kyseinen luksuspaatti oli näkynyt muuten James Bond -elokuvassa Älä kieltäydy kahdesti. Loistojahti on nykyiseltä nimeltään Kingdom 5KR, ja sen omistaa saudiprinssi Al-Waleed bin Talal.

Länsi-Suomi maaliskuussa 1993.

Society Adventurer oli pitkään myynnissä. Maaliskuussa 1993 Länsi-Suomi uutisoi laivan lähtevän ensi kertaa kaupalliseen toimintaan, suuren saksalaisen Hanseatic-merimatkatoimiston tilausliikenteeseen.

– Laivalla on spesifikaatioiden mukaan 115 hengen miehistö. Merimiehet ovat saksalaisia, mutta suuri osa muuta henkilökuntaa filipiinoja. Väkeä tarvitaan, koska kyseessä on uiva viiden tähden hotelli, jossa edellytetään palvelua, kertoi Aalto-Setälä Länsi-Suomelle.

Hanseatic tekee edelleen risteilyjä. Tänä kesänä se vie matkustajia muun muassa 16 päivän reissulle Huippuvuorten ympäri (hinta alkaen 8000 euroa) ja syksyllä Koillisväylälle (hinta alkaen 24 000 euroa).

Hanseatic Antarktiksella.

Marla Maples oli Donald Trumpin kanssa naimissa 1993–1999 ja heillä on yksi yhteinen lapsi, Tiffany Trump.

Maples, 52, jatkaa uraansa näyttelijänä ja tv-kasvona.

Rauma Oy joutui lunastamaan vuonna 1992 kaksi muutakin pientä risteilijää, Delfin Clipperin ja Delfin Caravellen. Kaikki laivat kävivät lopulta kaupaksi.

M/S Society Adventurer

Valmistui Rauma-Repolan telakalta (Rauma Yards) 1991, rakennusnumero 306.

Tilaaja Discoverer Reederei, Bremen, Saksa.

Sai uuden nimen, Hanseatic, 1993.

Pituus 123 metriä.

GT 8400, dwt 1300.

Jääluokka 1A.

Matkustajamäärä 188, miehistöä 115.

Risteilynopeus 17 solmua.

Tässä juttusarjassa bongataan Raumalla rakennettuja laivoja maailman meriltä. Saa vinkata ja lähettää kuvia: janne.rantanen@marvamedia.fi