Edessä seitsemäs sesonki,haaveissa aurinkoinen kesäsää

Majakkasaari Kylmäpihlajan yrittäjä Tom Lindqvistillä oli keskikesällä 2012 epäuskoinen olo ja vitsit vähissä, ainakin ajoittain. Surkea sää oli karkottanut asiakkaat niin totaalisesti, ettei heinäkuisena perjantaina laiturissa näkynyt ensimmäistäkään venettä. Vesibussiasiakkaista nyt puhumattakaan.

Loihdi siinä positiivista tunnelmaa, mieleen jäävää saaristotunnelmaa ja maittavia ruokaelämyksiä.

– Kelin puolesta viime kesä oli tosi huono, joten ei ole vaikea arvata, mitä täällä eniten toivotaan. Aurinkoa ja lämpöä, Tom Lindqvist sanoo, menneille jo naurahtaen.

Jatkosta jo
neuvoteltu

Nyt on alkamassa Lindqvistien perheen alkuperäissopimuksen viimeinen eli seitsemäs sesonki.

Lindqvist kertoo, että neuvottelut kaupungin kanssa uudesta vuokrasopimuksesta ovat jo pitkällä, lähinnä allekirjoitukset puuttuvat. Arktisen sään runteleman majakkarakennuksen ja saaren ehostus on täydessä vauhdissa, jotta kaikki olisi suurin piirtein valmista, kun kausi tosimielessä alkaa.

– Avaamme virallisesti kesäkuun kahdeksantena päivänä, kun vesibussi aloittaa liikenteensä. Tätä ennen majakalla käy lähinnä ryhmiä ja yksityisveneilijöitä.

Tänä keväänä Kylmäpihlajassa ovat viihtyneet myös talkoolaiset. He muun muassa remontoivat majakan kahdeksanteen kerrokseen tilavan näköalasviitin.

– Rekrytoimme Facebookin kautta talkoolaisia saaren puhdistukseen ja muihin töihin, ja saimmekin saarelle lopulta yhdeksän vapaaehtoista, Lindqvist iloitsee.

Tänä vuonna ei
tähtikokkivieraita

Kylmäpihlajassa on viime vuosina nähty muutamina iltoina vierailevia tähtikokkeja. Tänä vuonna perinne näillä näkymin katkeaa. Uusia ja vanhoja asiakkaita Tom Lindqvist aikoo houkutella lähiruokamenulla.

– Tähtenä ovat pienpanimot. Oluthan on loppupeleissä aika monisäikeinen juoma, joka sopii hyvin moneen eri safkaan.

Uutuudeksi karulle saarelle Lindqvist on tilannut oluen Rekolan Panimolta. Myös Vakka-Suomen Panimolta on tulossa oma tuttu tuotteensa.

– Syksyksi olen suunnitellut villiruokamenua. Siis kokonaisuutta, josta löytyy prosessoimattomia tuotteita. Kalaa, yrttejä, riistaa ja marjoja.

Kylmäpihlajan isännän monivuotisen vastaan panemisen jälkeen ruokalistalle tiensä löytää myös hampurilainen. Ei ihan tavallinen, tietystikään.

– Asiakkaita pitää kuunnella ja asiakkaille pitää tarjota joka vuosi uutuuksia. Niin se vain menee, haukiburgereita talvella suunnitellut Lindqvist myöntää.

Juokseva vesi
puuttuu vielä

Keskiviikkona Kylmäpihlajasta puuttui vielä juokseva vesi. Tai oikeastaan vettä kyllä tulee, mutta sitä ei saa käyttää.

– Putkessa on reikä jossain kohdassa. Sukeltajat on jo tilattu, mutta vielä ei ole näkynyt.

Tilanne kismittää yrittäjää, sillä vuokrakausi on alkanut jo kuukausi sitten.

Lindqvist malttaa kuitenkin mielensä ja pysyy diplomaattisena.

– Ymmärrän, ettei Kylmäpihlajan vesihuollon korjaaminen ole kaupungin prioriteettilistalla ykkösenä. Pidemmällä tähtäimellä tänne pitäisi saada oma vedenpuhdistamo tai sitten porakaivo.

– Kalliita ratkaisuja, mutta kalliiksi tämäkin tulee.