Edullinen pörssisähkö pelottaa yhä suomalaisia –  Tapio Saarenpää johtaa yhtiötä, joka uskoo olevansa osa ratkaisua

| Päivitetty

Suomessa vaihdettiin 2010-luvun alkupuolella sähkömittarit etäluettaviksi. Kallis operaatio toteutettiin hallituksen määräyksestä. Haluttiin saada tieto sähkökatkoista välittymään sähköyhtiöille automaattisesti.

Etämittaus antoi asiakkaille tarkempaa tietoa sähkönkulutuksesta. Tämän uskottiin johtavan fiksumpaan sähkön käyttöön.

Asiantuntijat olettivat myös tuntihintaan perustuvien pörssisähkösopimusten suosion kasvavan.

Puolet sopimuksista määräaikaisia

Yle julkaisi joulun alla uutisen, jonka mukaan suomalaiset vierastavat yhä pörssisähköä, vaikka se on Energiaviraston tilastojen mukaan ollut viime vuosina edullisin vaihtoehto.

Pörssisähkön on valinnut vain 11 prosenttia kuluttajista.

Noin puolet sähkösopimuksista on määräaikaisia, loput toistaiseksi voimassa olevia. Se kertoo, että suomalaiset ovat varovaisia ja arvostavat kiinteää taksaa.

Kysynnän ja tarjonnan mukaan

Pörssisähkön hinta painuu alimmillaan lähelle nollaa suotuisissa oloissa, esimerkiksi kun tarjolla on runsaasti vesi-, tuuli- ja aurinkosähköä.

Pörssisähkön hintakäyrä vastaavasti nousee jyrkästi talvipakkasilla, kun teollisuustuotanto käy kuumana ja kaikenlaisia rakennuksia pitää lämmittää.

Hintapiikkejä aiheuttavat myös tuotanto- ja siirtohäiriöt. Tästä saimme muistutuksen muutama viikko sitten, kun Olkiluoto 2 putosi valtakunnan verkosta yllättäen.

Hintavaihtelu voimistumassa

Hintavaihtelu voimistuu entisestään, kun tuuli- ja aurinkovoiman osuus sähkön tuotannosta lisääntyy.

– Kuluttajat näyttävät huomanneen, että hintavaihteluista pääsee nyt hyötymään entistä paremmin, Vattenfall Suomen toimitusjohtaja Elina Kivioja kertoi Ylelle.

LUT-yliopiston apulaisprofessori Samuli Honkapuro piti Ylen haastattelussa tärkeänä, että kuluttaja voisi ostaa pakettina järjestelmän, joka optimoi sähkönkäyttöä tuntihintojen perusteella.

Raumalaisille tuttu Tapio Saarenpää johtaa yhtiötä, joka uskoo olevansa osa ratkaisua.

Nyt hän vetää Trim Energyä, jonka juuret ovat Nokia Smart Home -projektissa. Trim on rakentanut kymmenen vuotta osaamista, joka mahdollistaa energiansäästön, päästöjen vähentämisen, älykkään kodin ja sen helpon hallinnan.

– Meillä on ohjelmistoalusta, joka hyödyntää halpoja sähköhintoja pientaloissa. Värkkimme nousee arvoonsa, kun tuntihintojen vaihtelu kasvaa.

Älyjärjestelmät pilottivaiheessa

Trim, entiseltä nimeltään There, on vielä pilottivaiheessa.

– Tuhansia olemme myyneet, mutta iso läpilyönti on vasta edessä. Se auttaa, että uusien laitteiden hinta on saatu painettua alas. Puhutaan asennettuna enää noin 500 eurosta. Värkki maksaa itsensä takaisin reilussa kahdessa vuodessa, sanoo Saarenpää.

Älykäs järjestelmä ostaa sähköä, kun se on halvimmillaan.

– Vesikiertoinen lattialämmitys, sähkölämmitys ja lämminvesivaraajat ovat hyviä keinoja hyödyntää halvinta sähköä. Yhä enemmän myös sähköautot. Uutta on aurinkopaneelien ja ilmalämpöpumppujen integroiminen samaan kokonaisuuteen.

Systeemi myös säätää talon lämpötiloja älykkäästi. Esimerkiksi päivällä, kun koti on tyhjillään, huoneet viilenevät.

Kulutusjoustossa mahdollisuuksia

Kulutusjousto on yksi iso mahdollisuus.

– Säädön tarve verkossa kasvaa säästä riippuvien uusiutuvien takia. Siksi tarvitaan varavoimalaitoksia. Halvempaa kuin niiden rakentaminen on vähentää hetkellisesti kulutusta.

Idea on vanha. Monissa sähkösopimuksissa on maininta kulutusjoustosta.

– Me saamme sen päälle sekunneissa suureen määrään koteja ja tuntipohjaisella hintatarkkuudella. Koska meillä on tieto kodin lämpötiloista, pystymme tekemään tämän niin, ettei kuluttaja edes huomaa mitään, sanoo Saarenpää.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut