Edunvalvonta lisääntyy Rauman seudulla

Edunvalvontavaltuutus on tehtävä kirjallisesti. Valtuutuksen tarkoituksena on ennakoida tilannetta, jossa henkilö itse ei enää ole toimintakykyinen. Valtakirja tulee voimaan vasta, kun maistraatti vahvistaa sen. Vahvistamista varten tarvitaan aina myös lääkärinlausunto. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Rauman oikeusaputoimiston Rauman ja Uudenkaupungin edunvalvonnan toimipaikoissa on tällä hetkellä yhteensä 638 edunvalvottavaa.

Yleisen edunvalvonnan asiakasmäärät ovat olleet kasvussa jo 2000-luvun alusta alkaen.

Edunvalvoja voidaan nimetä henkilölle, joka ei pysty itse hoitamaan omia taloudellisia asioitaan. Kyvyttömyys omien asioiden hoitamisessa voi johtua alaikäisyydestä, sairaudesta tai joistain muusta vastaavasta syystä.

– Yleensä pitää olla lääketieteellinen peruste. Kevein perustein edunvalvontaan ei ketään laiteta. Kyseessä on viimeinen keino, selvittää yleinen edunvalvoja Piia Tikka Rauman oikeusaputoimistosta.

Maistraatti selvittää hakemuksen tai ilmoituksen perusteella, tarvitseeko henkilö edunvalvontaa.
Sosiaalityö, terveyspalvelut tai läheiset voivat tehdä henkilöstä ilmoituksen. Ilmoituksen tekijä ei paljastu missään vaiheessa.

– Yleensä ilmoitukseen päädytään, kun läheisen taloudelliset asiat alkavat mennä päälaelleen. Laskuja jää esimerkiksi maksamatta, kun henkilö ei enää pääse pankkiin.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.