Eduskunnalta pätkähti Turun yliopiston johtamalle opettajankoulutushankkeelle 600 000 euron joululahja, mutta Rauman kampuksen säilymistä potti tuskin tukee: "Ei vaikutusta muutosneuvotteluihin"

Turun yliopiston muutosneuvottelut ovat edelleen kesken.

Opiskelijoita kuvattuna OKL:n kirjastossa Raumalla marraskuussa. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta myönsi tällä viikolla niin sanotut "joululahjarahat" valtion ensi vuoden budjettiin. Satakuntaan luvassa on rahaa muun muassa liikenne- ja matkailuhankkeisiin, kuten kerroimme aiemmin tällä viikolla.

Valtiovarainvaliokunnan listasta silmään osuu yksi rahapotti, jolla saattaisi olla myös raumalaisittain paikallista merkitystä. Turun yliopistolle myönnettiin peräti 600 000 euron määräraha "opettajankoulutuksen tutkimusperusteiseen kehittämiseen".

Kuten tiedetään, Turun yliopiston opettajankoulutuksesta valtaosa järjestetään Raumalla. OKL:n Rauman kampus taas on viettänyt syyslukukauden loppupuoliskoa tummien pilvien alla sen jälkeen, kun yliopisto nosti muutosneuvotteluissaan Raumalla järjestettävän opettajankoulutuksen yhdeksi mahdolliseksi leikkauskohteeksi.

Herääkin kysymys: voisiko tästä rahoituspotista olla apua Rauman kampuksen säilymiselle?

Lyhyt vastaus: ei tiettävästi.

– Käsitykseni mukaan myönnetyllä rahoituksella ei ole vaikutusta käynnissä oleviin muutosneuvotteluihin, kirjoittaa kasvatustieteiden tiedekunnan dekaani Jukka Husu sähköpostivastauksessaan Länsi-Suomelle.

Turun yliopisto johtaa laajaa hanketta

Kyse on tutkimushankkeesta nimeltä "Opettajankoulutuksen kansallinen tietovaranto FinTED". Se on "rakentamisvaiheessa oleva aineistotutkimusinfrastruktuuri", jonka luomisessa ovat mukana kaikki ne Suomen yliopistot, joissa on laajasti opettajankoulutusta.

Turun yliopisto johtaa hanketta ja tutkimusaineiston keruuta.

– Tutkimusaineistoon perustuen voidaan tehdä pitkäaikaista seurantatutkimusta siitä, miten opettajien ammatilliset valmiudet kehittyvät koulutuksen ja sitä seuraavan työelämän aikana, Husu kertoo.

Turun yliopiston laatimassa tiedotteessa sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, varsinaissuomalainen kansanedustaja ja Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan neuvottelukunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta (sd.) toteaa, että opettajankoulutuksen kehittäminen on "erityisen tärkeää näinä aikoina, kun suomalaislasten oppimistulokset ovat heikentyneet muun muassa lukutaidon osalta".

– On välttämätöntä, että suomalaista koulutusjärjestelmää ja opettajien ammattitaitoa kehitetään monien koulutuksen ja oppimisen haasteiden ratkaisemiseksi, Eloranta toteaa.

Turun yliopiston muutosneuvottelut ovat yhä kesken ja jatkuvat ensi vuoden puolelle. Rauman kaupunki on kertonut olevansa valmis merkittävään rahalliseen panostukseen kampuksen säilymisen takaamiseksi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut