Eduskunnan ympäristövaliokunta: Merimetson aiheuttamat vahingot selvitettävä viipymättä, tarvittaessa erillinen tukijärjestelmä kalastajille

Eduskunnan ympäristövaliokunta hyväksyi mietinnön rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ehkäisystä ja korvaamisesta yksimielisesti.

| Päivitetty

Eduskunnan ympäristövaliokunta edellyttää erillistä korvausjärjestelmää merimetsojen (kuvassa) aiheuttamien vahinkojen korvaamikseksi kaupalliselle kalastukselle, mikäli vahingot osoittautuvat merkittäviksi.

Kaupalliselle kalastukselle merimetsojen vuoksi aiheutuneista vahingoista on tehtävä selvitys viipymättä. Jos vahingot osoittautuvat merkittäviksi, on valmisteltava erillinen tukijärjestelmä niiden korvaamiseksi.

Näin katsoo eduskunnan ympäristövaliokunta.

Merimetso ei mukana lakiehdotuksessa

Valiokunta hyväksyi torstaina mietinnön, joka koskee rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisyä ja korvaamista. Asiasta on annettu hallituksen lakiesitys.

Nykyisin korvauksia maksetaan kahden eri asetuksen nojalla.

Lakiesityksen mukaan harkinnanvaraista korvausta voitaisiin maksaa muun muassa valkoposkihankien aiheuttamista viljelys- ja eläinvahingoista, maakotkan aiheuttamista porovahingoista sekä sääksen aiheuttamista vahingoista kalataloudelle.

Merimetsojen aiheuttamat vahingot eivät kuitenkaan ole mukana lakiehdotuksessa.

Kenelle kalat kuuluvat?

Lakiehdotuksen käsittelyssä esimerkiksi ympäristöministeriö totesi, etteivät luonnonvaraisten kalalajien yksilöt ole kenenkään omaisuutta ja siksi vahinkojen korvaaminen on ongelmallista. Myös saalistappioiden yksilöiminen ja arvioiminen on vaikeaa.

Siksi kalastuselinkeinon yleinen elinkeinopoliittinen tukeminen olisi ministeriön näkemyksen mukaan oikeampi korvaustapa merimetsovahinkoihin.

Valiokunta ei sen sijaan nähnyt asiaa ongelmallisena. Sen mukaan luonnonkalojen yksilöt ovat varallisuusarvoinen objekti, johon kohdistuu erilaisia oikeuksia, joista omaisuuden suojaa saa vesialueen omistajan kalastusoikeus.

Kaksi lausumaa

Ympäristövaliokunta jätti lopulta eräiden lakiesitykseen tekemiensä muutosehdotusten ohella kaksi merimetsoa koskevaa lausumaa.

Ensimmäinen viittaa tiukkaan poikkeuslupakäytäntöön, joka koskee esimerkiksi merimetsojen ampumista, munien puhkomista tai häirintää pesimäpaikalla.

– Eduskunta edellyttää, että lintudirektiivin mahdollistamia poikkeusmenettelyjä sovelletaan joustavasti merimetsokannan aiheuttamien vahinkojen ehkäisemiseksi, valiokunta lausuu.

Toinen lausumaehdotus koskee siis merimetsojen aiheuttamien vahinkojen selvittämistä ja mahdollista erillistä korvausjärjestelmää.

– Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto selvittää viipymättä merimetson aiheuttamia vahinkoja kaupalliselle kalastukselle ja valmistelee erillisen tukijärjestelmästä annettavan hallituksen esityksen, mikäli selvitys osoittaa, että merkittäviä vahinkoja aiheutuu. Valmistelun etenemisestä on esitettävä selvitys vuoden 2022 loppuun mennessä, mikäli hallituksen esitystä ei ole annettu eduskunnalle.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut