Ehdoton lieveni ehdolliseksi – kahdelle miehelle tuomiot raumalaisyritysten talousrikosjutussa

Samoista rikoksista aiemmin annettu tuomio kumottiin Vaasan hovioikeudessa. Vankeusrangaistusen lievenemisen lisäksi myös liiketoimintakiellot lyhenivät.

Raumalaismiehen ja uusikaupunkilaismiehen talousrikoksista saamat tuomiot lievenivät huomattavasti, kun syytteitä käsiteltiin toista kertaa Satakunnan käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa asiassa perjantaina.

Alun perin kumpikin sai kolme vuotta ehdotonta vankeutta kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta ja kahdesta törkeästä velallisen epärehellisyydestä maaliskuussa 2018. Samalla heidät määrättiin kuuden vuoden pituisiin liiketoimintakieltoihin.

Vaasan hovioikeus kuitenkin kumosi tuomion joulukuussa 2018, jolloin asia pantiin uudelleen vireille Satakunnan käräjäoikeudessa.

Ehdoton vankeus muuttui ehdolliseksi

Perjantaina julkistetun tuomion mukaan raumalaismiehen rangaistus on vuoden ja kymmenen kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus sekä 60 tunnin edestä yhdyskuntapalvelua. Ukilaismies taas sai vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.

Lisäksi molemmat määrättiin heti voimaan astuviin liiketoimintakieltoihin. Myös niiden mitta lyheni, sillä raumalaismieheltä liiketoiminta on kielletty lokakuuhun 2023 asti ja ukilaismieheltä saman vuoden huhtikuuhun asti.

Miehet ovat myös yhteisvastuullisesti velvoitettuja korvaamaan liki sadalle asianomistajalle vahingonkorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja 270 000 euron edestä. Lisäksi miehet tuomittiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä noin 143 000 euroa.

Kirjanpitoa laiminlyöty

Rikokset ajoittuvat vuosille 2013–2015. Esimerkiksi huhtikuussa 2013 päättyneen toimintakauden tilinpäätöskertomus oli laiminlyöty kokonaan ja tositteita jätetty kirjaamatta.

Elokuusta 2014 alkaen tilitapahtuminen kirjaaminen taas oli laiminlyöty kokonaan aina yhtiön konkurssiin asettamishetkeen eli huhtikuuhun 2015 saakka.

Tuomiot törkeästä velallisen epärehellisyydestä taas koskevat yritysten omaisuuden lahjoittamista tai luovuttamista ennen konkurssia.

Nimeltään toisiaan läheisesti muistuttavat ja samojen miesten pyörittämät yritykset olivat myös kirjanneet kuluja ja laskuja toistensa nimiin. Todistajana kuultu kirjanpitäjä kertoi, ettei yhtiöiden varoja ja velkoja pidetty erillään hänen huomautuksistaan huolimatta.

Työntekijällä pomoaan aktiivisempi rooli

Ukilaismies on ollut yritysten hallitusten ainoa varsinainen jäsen sekä toimitusjohtaja. Raumalaismies on ollut yrityksessä työntekijänä, mutta käräjäoikeus katsoo hänen toimineen varsinkin toisessa yrityksessä tosiasiallisena päätösvallan käyttäjänä.

Hänen katsotaan ottaneen jopa toimitusjohtajaa selkeästi aktiivisemman roolin. Tästä syystä hänelle määrättiin myös pidempi vankeusrangaistus.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut