Ehdotus pitäisi valtaosan erikoissairaanhoidon palveluista Raumalla

Erikoissairaanhoidon liikkeenluovutus veisi muun muassa naistentautien poliklinikan ja kardiologien vastaanotot Satasairaalaan.

Rauman kaupunginhallituksen asettama työryhmä julkisti tiistaina raporttinsa koskien terveyspalvelujen erikoissairaanhoidon mahdollista liikkeenluovutuksesta osaksi Satakunnan sairaanhoitopiirin toimintaa.

Ehdotuksen mukaan liikkeenluovutus toteutettaisiin niin, että Raumalla säilyisi merkittävä osa palveluista Satasairaalan jo nyt raumalaisille ja lähikuntien asukkaille tuottamien palvelujen lisäksi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi piti raportin pohjaehdotusta erittäin hyvänä.

Hänen mukaansa kyseessä ei ole pelkästään talousajattelua, vaan myös paikallisten palveluiden turvaamista.

– Tämä ehdotus on henkilökohtaisesti merkittävästi parempi, mitä silloin aluksi kuvittelin. Kyllä tätä kehtaa esitellä.

Rauman oma erikoissairaanhoito koostuu tällä hetkellä kuuden poliklinikan ja näiden osaamisen perusteella tuotettavasta endoskopiatoiminnasta ja polikliinisesta kirurgiasta.

Asiakaskäynneistä 60 prosenttia kohdistuu sisätautien poliklinikan ja endoskopian palveluihin, mitkä säilyisivät ehdotuksen mukaan jatkossakin Raumalla. Myös diabetespoliklinikka jäisi Raumalle.

Raumalla säilyisi ihotautien poliklinikka, kirurgian sekä korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikkaa pidettäisiin 2–3 päivänä Raumalla ja lastentautien poliklinikan toiminnasta perhekeskus tuottaisi merkittävän osan yhteistyössä sairaanhoitopiirin kanssa.

– Pitää huomioida, että nykyisen säilyttäminen sisältää enemmän riskejä kuin tämä ehdotus mennä uuteen. Ei kellään ole ollut hinkua raumalaisten palveluja heikentää, vaan löytää malli, jolla niitä voisi mahdollisimman paljon säilyttää, Rauman sosiaali- ja terveyspalvelujen toimialajohtaja Satu Helin kertoo.

Naistentautien poliklinikan toiminta naisten terveystarkastuksia lukuun ottamatta tuotettaisiin jatkossa Satasairaalassa.

Satasairaalaan siirtyisivät myös kardiologien vastaanottokäynnit ja ravitsemusterapeutin palvelut. Rauman kaupunki ostaisi kuitenkin perusterveydenhuoltoon ravitsemusterapeutin palveluja kahtena päivässä viikossa. Myös polikliininen kirurgia siirtyisi Poriin poliklinikoiden muutoksessa.

Siirtoa puoltaa muun muassa se, että asiakasmäärät ovat Raumalla laskusuunnassa, koska käytettävissä ei ole anestesialääkäriä.

Satakunnan sairaanhoitopiirin tuottama erikoissairaanhoito jatkuu Raumalla entiseen malliin. Näitä palveluja ovat kuvantaminen, laboratorio, dialyysi, reumatautien poliklinikka, ortopedin vastaanotto yhtenä päivänä viikossa, kuulontutkija viitenä päivää viikossa, aikuispsykiatria, nuorisopsykiatria ja vanhuspsykiatria.

– Pitää huomioida myös se, että jo nykyisin 90 prosenttia raumalaisten erikoissairaanhoidosta saadaan Porista Satasairaalasta tai Turusta TYKSistä, toimialajohtaja Helin muistuttaa.

Rauman kaupunginvaltuusto käsittelee erikoissairaanhoidon liikkeenluovutuspäätöstä 30.3. kokouksessaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut