Ehdotus: Rauma investoi kolmessa vuodessa noin 140 miljoonaa euroa, lainakanta kasvaa 40 miljoonalla

Karin kampus on lähivuosina edelleen Rauman kaupungin merkittävimpiä investointkohteita. Kampustyömaa näytti tältä noin kuukausi sitten. KUVA: arkisto/Juha Sinisalo

Rauman kaupunki investoi kolmen seuraavan vuoden aikana lähes 140 miljoonalla eurolla. Samalla lainakanta kasvaa noin 40 miljoonalla eurolla. 

Avainluvut sisältyvät vt. kaupunginjohtaja Tomi Suvannon juuri julkaisemaan talousarvioesitykseen vuodelle 2022. Esityksessä on huomioitu muun muassa sote-uudistus.

–  Sosiaali- ja terveystoimialan siirtyminen hyvinvointialueelle tulee oleellisesti vaikuttamaan Rauman kaupungin talouteen ja toimintaan, Suvanto toteaa tiedotteessa.

Suurimpia lähivuosien investointikohteita ovat Karin kampus, Kaunisjärven hyvinvointikeskus, Rauman paloasema, keskustan kehittäminen, vanhojen rakennusten muutostyöt sekä kunnallistekniikka. Investointien toteutuessa kaupungin lainakanta nousee 154 miljoonaan euroon.

Koronan heijastuksia

Suvanto muistuttaa, että koronapandemian vuoksi kuntataloudessa on takana kaksi poikkeusvuotta. Tämä on tuonut hänen mukaansa lisähaastetta talousarvion laatimiseen, sillä tulojen ja menojen arvioinnissa ei voi käyttää pohjana poikkeusvuosia.

Hyvinvointialueiden toiminnan käynnistyminen vuonna 2023 on toinen iso epävarmuustekijä.

– Tässä vaiheessa ei ole käytettävissä riittävästi tuoretta tietoa muutoksen kustannusvaikutuksista. Kustannusvaikutukset tuodaan talousarvioon ja taloussuunnitelmaan syksyn aikana osana kaupunginvaltuustolle menevää ehdotusta, Suvanto toteaa.

Taloutta on tarkoitus tehostaa jatkamalla Vahva ja vakaa Rauma -talousohjelman toteuttamista. Ensi vuonna siihen liittyvät toimenpiteet tuovat esityksen mukaan 1,9 miljoonan euron säästöt.

Esitys on kokonaisuutena 10,6 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

– Huolellinen taloudenpito on nyt entistä tärkeämpää, koska käsillä olevien talousvuosien vaikutukset ulottuvat tavanomaista pidemmälle tulevaisuuteen. Tästä syystä on positiivista, mikäli vuoden 2022 talousarvioista saadaan ylijäämää, toteaa talousjohtaja Fredrik Lindström tiedotteessa.

Kaupunginhallitus käsittelee esitystä ensi viikolla ja marraskuun alussa, Ensi vuoden kunnallisveroprosentit hyväksytään kaupunginvaltustossa marraskuun puolivälissä ja talousarvio saman kuun lopulla.