Ei enää petäjäistä, vaan härkäpapua

Porin Leipä Oy tuo markkinoille uudet tuotteet, jotka sisältävät suomalaista härkäpapua. 

Tuoteperheessä leipäviljan osuus on sataprosenttisesti joko ruista tai suomalaista täysjyväkauraa. Sekä Superkaura että Superruis -leivät sisältävät lisäksi härkäpapua.

– Uudet tuotteet palauttavat leivän maineen osana terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. Härkäpavussa on jopa kaksinkertaisesti proteiinia vehnään verrattuna. Lisäksi härkäpapu sisältää monia terveydelle tärkeitä hivenaineita, ravintokuituja ja bioaktiivisia yhdisteitä. Näiden ominaisuuksien vuoksi härkäpavulle ennustetaan hyvää tulevaisuutta, myyntijohtaja Jani Multisilta Porin Leipä Oy:stä kertoo. 

Tutkijoiden mukaan härkäpaputuotteet kuten leipä ja pasta ovat rakenteeltaan, väriltään ja ravitsemuksellisilta ominaisuuksiltaan parempia kuin esimerkiksi maissi-, riisi- ja soijajauhoista valmistetut tuotteet.

– Olemme olleet uutuuksien tuotekehityksessä innolla mukana. Lisääntyvä kysyntä tehnee härkäpavusta yleisemmän näyn myös kotimaisessa maalaismaisemassa, maanviljelijä Juha-Pekka Aikola kertoo.

Ruis on tällä hetkellä vehnän jälkeen leipomon toiseksi käytetyin leipävilja. Rukiin ohella kauran viljely elintarvikekäyttöön on lisääntynyt Suomessa.